Quantcast
Channel: اقتصاد –سایت ملیون ایران
Viewing all 10819 articles
Browse latest View live

سهمیه‌بندی بنزین؛ وزیر کشور ایران خبر تسنیم و فارس را ‘کار خطرناک’خواند

$
0
0

پمپ بنزین

در سال‌های گذشته هم صف‌های طولانی بنزین در ایران درست شده

عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور ایران، بدون نام بردن از خبرگزاری تسنیم از آن برای انتشار گزارشی درباره سهمیه‌بندی بنزین در ایران انتقاد کرده و آن را “کار خطرناک” خوانده است.

آقای رحمانی فضلی گفته ایران مشکل تامین سوخت ندارد و “هنوز قیمت و زمان سهمیه بندی بنزین نهایی نشده است.”

او گفته: “با خبری که از سوی خبرگزاری دیروز منتشر شد کار بسیار خطرناکی صورت گرفت و صف‌های طولانی در پمپ بنزین‌ها تشکیل شد که مردم را دچار نگرانی کرد.”

انتشار گزارشی که از اجرای سهمیه‌بندی بنزین از آغاز روز پنج‌شنبه اردیبهشت خبر می‌داد، باعث شد که روز چهارشنبه صف‌های طولانی در پمپ بنزین‌ها تشکیل شود.

این خبر را فارس و تسنیم منتشر کردند، دو خبرگزاری ایرانی که وابسته به سپاه پاسداران دانسته می‌شوند.

  • وزیر کشور ایران در عین انتقاد از نادرست بودن تاریخ اجرای سهمیه‌بندی در گزارش‌های تسنیم و فارس، اصل تصمیم برای سهمیه‌بندی بنزین را تکذیب نکرده است.

پیش از او هم بیژن زنگنه، وزیر نفت، درباره اخبار تسنیم و فارس گفت: “موضوع‌های مطرح شده در این زمینه از سوی برخی رسانه‌ها دروغ است و مثل همیشه دروغ می‌گویند.”

آقای زنگنه گفته “توضیحات بیشتری داده خواهد شد.”

آیا قیمت بنزین ثابت می‌ماند؟

روزنامه جمهوری اسلامی نوشت که به دنبال “شایعه” سهمیه‌بندی بنزین، کرایه تاکسی‌های تهران در مواردی تا ٣٠ درصد گران شد.

خبرگزاری فارس از قول “یک منبع در وزارت نفت” نوشت که “مشکل فنی و جو روانی نمایندگان مجلس” باعث شد تا اجرای سهمیه‌بندی بنزین به تعویق بیفتد.

از: بی بی سی


کمیسر انرژی اروپا: موضع ما با آمریکا درباره لغو معافیت مشتریان نفت ایران متفاوت است

$
0
0

میگل آریاس کانیته (راست) و ریک پری در کنفرانس خبری مشترک در بروکسل.

میگل آریاس کانیته (راست) و ریک پری در کنفرانس خبری مشترک در بروکسل.

میگل آریاس کانیته، کمیسر انرژی اتحادیه اروپا، روز پنجشنبه۱۲ اردیبهشت از اقدام آمریکا در لغو معافیت کشورهای خریدار نفت ایران انتقاد کرده و گفته است، موضع اورپا در این زمینه با آمریکا متفاوت است.

ریک پری، وزیر انرژی آمریکا هم در یک کنفرانس خبری مشترک با میگل آریاس کانیته در بروکسل ابراز امیدواری کرده است که هیچ کشور اروپایی در کنار حکومت ایران نایستد.

میگل آریاس کانیته گفته است: به باور ما، این که آمریکا اعلام کرد که معافیت مشتریان نفتی ایران را تمدید نمی‌کند، خطری برای تضعیف اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) است، (توافقی) که عنصری کلیدی برای معاهده منع تکثیر تسلیحات اتمی در جهان به شمار می رود، به اتفاق آرا در شورای امنیت مورد تایید قرار گرفت و برای امنیت جهانی و منطقه‌ای مهم است.

آمریکا اردیبهشت سال گذشته اعلام کرد که از برجام خارج می شود و کلیه تحریم های تعلیق شده در چارچوب این توافق را بازگرداند. آمریکا برای جلوگیری از افزایش بهای نفت در بازار جهانی به هشت کشور مشتری نفت ایران معافیت شش ماهه ای را داده بود.

ولی ایالات متحده هفته گذشته اعلام کرد که به معافیت‌های شش ماهه برای خریداران نفت ایران خاتمه می‌دهد.

کمیسر انرژی اتحادیه اروپا در این کنفرانس خبر همچنین گفته است: درباره تحریم‌های علیه ایران، بر سر ضرورت دفاع از ارزش‌های حقوق بشری در هر نقطه از جهان با آمریکا هم نظر هستیم، ولی در خصوص معافیت نفتی (مشتریان ایران) موضع اتحادیه اروپا (با آمریکا) متفاوت است.

میگل آریاس کانیته در ادامه تصریح کرد: اتحادیه اروپا تا زمانی که ایران به اجرای کامل برجام و تعهدات هسته‌ای خود در این زمینه ادامه دهد، پایبند خواهد بود.

ریک پری نیز در این کنفرانس خبری گفته است: امیدوارم هیچ کشوری در اروپا در کنار(حکومت) ایران به دلیل نحوه برخورد با مردم این کشور و انجام اقدامات تروریستی نایستد.

ریک پری که برای شرکت در مجمع انرژی آمریکا و اروپا به بروکسل سفر کرده همچنین اظهار داشت، امریکا می‌تواند یک منبع قابل اتکا برای عرضه میعانات گازی به اروپا باشد.

وزیر انرژی آمریکا تصریح کرد، هرچند میعانات گازی خریداری شده از روسیه می تواند برای اروپا ارزان تمام شود، اما روسیه عرضه کننده ای قابل اعتماد نیست.

خبرگزاری فرانسه می‌گوید از زمان دیدار ژان کلود یانکر، رییس کمیسیون اتحادیه اروپا با دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در تابستان سال گذشته در واشینگتن، صادرات گاز ایالات متحده به اروپا افزایش یافته است.

از: رادیو فردا

پایان معافیت‌های آمریکا برای مشتریان ایران؛ قیمت نفت سقوط کرد

$
0
0

آخرین روز مهلت خرید نفت ایران در حالی به پایان می‌رسد که قیمت نفت نه تنها افزایش نیافت بلکه سه درصد نیز سقوط کرد.

آخرین روز مهلت خرید نفت ایران در حالی به پایان می‌رسد که قیمت نفت نه تنها افزایش نیافت بلکه سه درصد نیز سقوط کرد.

معافیت‌های آمریکا برای خریداران نفت ایران از روز پنج‌شنبه ۱۲ اردیبهشت به پایان رسید، اما قیمت نفت نه تنها افزایش نیافت بلکه سه درصد نیز سقوط کرد.

مشتریان نفتی از امروز ملزم هستند تا هیچ محموله جدید نفتی از ایران وارد نکنند، و گرنه با تحریم‌های آمریکا مواجه می‌شوند.

ایالات متحده دوشنبه هفته گذشته اعلام کرد که به معافیت‌های شش ماهه برای خریداران نفت ایران خاتمه می‌دهد.

ایران قبل از تحریم‌ها حدود ۲.۵ میلیون بشکه صادرات نفت و میعانات گازی داشت و از آبان پارسال که معافیت‌های شش ماهه آمریکا به هشت کشور ارائه شد، متوسط صادرات نفت ایران به ۱.۱ میلیون بشکه سقوط کرده است.

نفت سهمی ۴۰ درصدی در بودجه سال جاری دولت دارد.

آخرین روز مهلت خرید نفت ایران در حالی به پایان می‌رسد که قیمت نفت نه تنها افزایش نیافت، بلکه به خاطر انتشار گزارش‌هایی مبنی بر افزایش تولید و ذخایر نفت آمریکا و ارائه تضمین عربستان و امارات به بازارها برای جلوگیری از کمبود نفت، روز پنج‌شنبه حدود سه درصد کاهش یافت و به حدود ۷۰ دلار سقوط کرد.

اداره اطلاعات انرژی آمریکا روز چهارشنبه گزارش داد که تولید روزانه نفت این کشور به رکورد تاریخی ۱۲.۳ میلیون بشکه رسیده و ذخایر استراتژیک نفت آن نیز بالای ۴۷۰ میلیون بشکه است.

چین و ترکیه نسبت به توقف معافیت‌های تحریمی آمریکا اعتراض کرده‌اند، اما نگفته‌اند آیا خرید نفت از ایران را متوقف می‌کنند یا ادامه می‌دهند.

توقف قرارداد توسعه میدان نفتی یادآوران

همزمان با آخرین روز معافیت‌های آمریکا، معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اعلام کرد قرارداد توسعه فاز دوم میدان یادآوران با شرکت ساینوپک چین، متوقف شده است.

رضا دهقان، معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در امور توسعه و مهندسی، روز پنجشنبه به خبرگزاری مهر گفت این واگذاری متوقف شد، اما مذاکرات قطع نشده است و حتی در این رابطه قبل و بعد از عید نوروز مذاکراتی با آنها داشتیم، البته احتمال واگذار نشدن این میدان به ساینوپک چین وجود دارد.

شرکت ساینوپک فاز اول میدان یادآوران را در قالب قرارداد بیع متقابل توسعه داد و دو میلیارد دلار در این پروژه سرمایه‌گذاری کرده است.

سرمایه‌گذاری فاز اول این پروژه اواخر سال ۲۰۱۸ به پایان رسید. تولید از این میدان از سال ۲۰۱۲ به صورت محدود آغاز شد و به تدریج افزایش یافته و در پایان سال گذشته میلادی به ۱۱۷ هزار بشکه رسید.

بر اساس یک قرارداد بلندمدت که میان طرفین امضا شده است، ایران به جای پول نقد، روزانه ۱۰۵ هزار بشکه از نفت تولیدی این میدان را باید تحویل شرکت ساینوپک دهد، اما معلوم نیست با تحریم‌های آمریکا چگونه می‌خواهد بدهی خود را به این شرکت چینی بپردازد.

قرار بود ساینوپک برای توسعه فاز دوم یادآوران سه میلیارد دلار سرمایه‌گذاری کند، اما خبرگزاری رویترز اخیرا گزارش داده بود که این شرکت چینی در خصوص امضای قرارداد جدید با ایران دست نگه داشته است.

مقامات ایران طی روزهای گذشته به کرات گفته‌اند که توقف کامل صادرات نفت ایران «توهم آمریکا» است و هرگز اتفاق نخواهد افتاد.

حسن روحانی رئیس‌جمهوری ایران در این زمینه گفت که ایران «شش راه پنهان» برای صادرات نفت دارد که آمریکایی‌ها از آن «اصلا خبر ندارند».

بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت ایران نیز روز چهارشنبه این هفته دوباره تکرار کرد که «صفر کردن صادرات نفت ایران اگرچه آرزوی آمریکاست، اما محقق نخواهد شد».

تحریم کامل نفت ایران به اجرا گذاشته شد؛ مقامات این کشور با انکار اثرات آن در پی «به زانو درآوردن آمریکا» هستند

$
0
0

معافیت‌های شش ماهۀ اعطاء شده از سوی ایالات متحد آمریکا به هشت کشور خریدار نفت ایران، روز پنجشنبه پایان یافت

معافیت‌های شش ماهۀ اعطاء شده از سوی ایالات متحد آمریکا به هشت کشور خریدار نفت ایران، روز پنجشنبه پایان یافت و واشینگتن اعلام کرد که از این پس هر گونه واردات نفتی از ایران مشمول مجازات‌های فرامرزی وضع شده از سوی آمریکا خواهد شد. این مجازات‌ها در چهارچوب کارزار «بیشترین فشار» بر ایران اعمال می‌شود و بر اساس ارزیابیِ کارشناسان اثر چندانی بر بهای نفت در بازار جهانی نخواهد داشت. تحریم‌های آمریکا اما پیش از اجرائی شدن، اقتصاد ایران را دچار اختلال کرده و بهای کالاها در این کشور را بصورت چشمگیری افزایش داده است و انتظار می‌رود که با کاهش درآمد ارزی دولت، بیش از پیش این کشور را در تنگنای اقتصادی قرار دهد.

با به اجرا گذاشتن تحریم‌ کامل نفت ایران از سوی آمریکا، صادرات نفتی ایران، به رغم انکارِ مقامات این کشور، کاهش خواهد یافت. صادرات نفت در یک سال گذشته، از هنگامِ خروج آمریکا از برجام و برقراری مجازات‌های برداشته شده در چهارچوب این توافق و وضع مجازات‌های تازه، بیش از ۵٠ درصد کاهش یافته، پول ایران به میزان ۶٠ درصد ارزش خود را از دست داده و نرخ تورم حداقل از ٣٠ درصد فراتر رفته است. شهروندان ایران در گفتگو با رادیوی ما تاکید می‌کنند که بهای کالاها روز به روز افزایش می‌یابد و بهای برخی از محصولات نظیر اتوموبیل دیگر به درستی معلوم نیست. شتاب از دست رفتن ارزش پول ملی چنان است که برخی برای حفظ قدرت خریدِ پول خود به خرید اتوموبیل، که خود کالائی بشدت استهلاک پذیر است، روی آورده‌اند.

اگر نرخ تورم در سال ٢٠١٧ تا ٩ درصد پائین آمد، در سال ٢٠١٨ به ٣١ درصد و در آغاز سال جاری به ٣٩ درصد رسید و بر اساس پیش بینی صندوق بین‌المللی پول امسال به ۴٠ تا ۵٠ درصد افزایش خواهد یافت.

مقامات ایران از یک سو توان آمریکا را در اجرای تصمیم خود در تحریم نفت ایران انکار می‌کنند و در این زمینه در بکار بردن کلمات از خود رشادت فراوان به خرج می‌دهند و از سوی دیگر سبب کلیۀ نارسائی‌های اقتصادی کشور را در رفتار بگفتۀ آنان «خصومت بار» واشینگتن می‌بینند. حسن روحانی روز گذشته بدون کوچکترین تردید و احتیاطی با اشاره به تصمیم آمریکا در «ممانعت از صادرات نفت» ایران گفت «ما نخواهیم گذاشت این تصمیم اجرائی و عملیاتی شود» و افزود «ما به حول و قوۀ الهی آمریکا را به زانو در خواهیم آورد». بگفتۀ رئیس جمهوری ایران «ممکن است آمریکا یک راه را به بندد» اما بگفتۀ او «هنوز شش راه دیگر وجود دارد و آنها خبر ندارند».

این چنین از نظر مقامات ایران هیچگونه نگرانی در بارۀ فروش و صادرات نفت در ماه‌های آینده وجود ندارد.

چنین به نظر می‌رسد که مقامات ایران با توجه به اهمیت بهای نفت برای کشورهای صنعتی جهان، به تجدید معافیت‌های اعطاء شده برای فروش یک میلیون بشکه نفت خود در روز امید بسته بودند. از نظر آنان، تحریم کامل نفت ایران بهای این کالا را در بازارهای جهان افزایش خواهد داد و این به سود آمریکا و متحدان این کشور نیست. نفت صادراتی ایران که در آغاز سال ٢٠١٨ بر اساس آمار اوپک به ٢٬٣ میلیون بشکه در روز می‌رسید، در پی خروج آمریکا از برجام و آغاز تحریم‌ها به یک میلیون و یک صد هزار بشکه کاهش یافت. در حالیکه ایتالیا، تایوان و یونان در این دوره خرید نفت از ایران را بکلی متوقف کردند، چین خرید خود را به میزان ٣٩ درصد و هند به مقدار ۴٧ درصد کاهش داد. ایران بر اساس برآوردهای صورت گرفته این چنین ١٠ میلیارد دلار درآمد نفتی خود را از دست داد.

این چنین، صادرات نفت ایران پیش از پایان معافیت‌ها تنها یک درصد نیاز بازار را تامین می‌کرد. عربستان و عراق و حتی روسیه آمادگی خود را برای تامین کمبود نفت در بازار اعلام کرده‌اند و همین ناخرسندی وزیر نفت ایران بیژن زنگنه را در قبال «دو همسایه» تهران برانگیخته است.

درآمد ناخالص ایران، در پی امضاء توافق اتمی بویژه با اتکا به درآمدهای نفتی تنها در یک سال ١٢٬٣ درصد افزایش یافت اما در سال پس از آن به سبب برقراری مجازات‌های اقتصادی در نیمۀ سال به ٣٬٧ درصد سقوط کرد و پیش‌بینی می‌شود که در سال جاری به میزان ۶ درصد کاهش یابد.

حسن روحانی در روز سه‌شنبۀ گذشته «افزایش محصولات غیرنفتی و تصاحب بازارهای منطقه و جهان» را «یکی از قدم‌های مهم برای مبارزه با آمریکا» خواند. او البته نگفت در شرایط اقتصادی کنونی ایران، در چه زمینه‌ای می‌توان تولید و صادرات را افزایش داد و کدام بازار منطقه و یا جهان را «تصاحب» کرد. کلیۀ داده‌های اقتصادی نشان می‌دهد که رشد بدست آمده در پی امضاء برجام و رفع مجازات‌های سه گانه ـ بین‌المللی، اتحادیۀ اروپا، آمریکا ـ بصورت کاملاً ملموس حاصل بخش نفتی ایران بوده است و دیگر بخش‌های اقتصادی به سبب بن‌بست‌های حقوقی، نبود ساختارهای زیربنائی و عدم اطمینان به ثبات سیاسی حرکت چندانی نیافته است.

از: ار اف ای

شکر از مرز ١٠ هزارتومان هم گذشت

$
0
0

در حالی که قیمت شکر همچنان روند افزایشی در پیش گرفته، مسئولان می‌گویند مشکلی در تامین این کالا وجود ندارد و عمده مشکلات در شبکه توزیع است.

طی هفته‌های اخیر قیمت شکر روند افزایشی پیدا کرده و این بار در برخی نقاط شهر حتی از مرز ١٠ هزارتومان نیز گذشته است و هر بسته ٩٠٠ گرمی شکر در مغازه‌های سطح شهر بین ٩ هزار تومان تا ١٠ هزار و ۵٠٠ تومان عرضه می‌شود.

به گفته برخی از فروشندگان قیمت شکر در عمده فروشی به کیلویی ٨٩٠٠ تومان رسیده است، به همین دلیل فروشندگان از آوردن و فروش این محصول خودداری کرده‌اند چون از دید آنها قیمت آن بالا رفته است.

منبع: وبسایت تابناک

فساد در صنعت پتروشیمی ایران

$
0
0

غلامحسین دوانی

عضو انجمن اقتصاددانان حرفه‌ای کانادا- ایالت بریتیش ‏کلمبیا

از دهه ۱۳۸۰ موضوع فساد و حق کمیسیون‌ بگیری در ایجاد صنایع ‏پتروشیمی در جامعه بارها مطرح شده بود تا اینکه افشای ‏دادگاه اخیر پتروشیمی بازتاب جهانی یافت. اگر چه در نقل ‏مسائل دادگاه و رقم پورسانت مبالغه شد اما ماهیت فساد ‏تردیدناپذیر است. بطوریکه اگر سیلاب‌های اخیر  نبود، ‏گرمای آن، برای اقتصاد فسادزده ایران سونامی بپا می‌کرد. ‏شاید ارقام فساد در این حوزه با توجه به کمبود بودجه برای ‏کمک به سیل‌زدگان در اینجا معنی بدهد؟! اما رسوایی اخیر ‏باعث شده تا پتروشیمی در کانون توجه مردم عادی هم قرار ‏بگیرد.

اما چرا پتروشیمی، به یکی از کانون‌های فساد در ‏ایران تبدیل شده است؟ پتروشیمی یکی از بزرگ‌ترین ‏زیرمجموعه‌های صنعت نفت است که در سودآوری و ایجاد ارزش ‏افزوده از منابع هیدروکربنی است که قرار بوده با توسعه ‏صنعت پتروشیمی سیاست اتکا نکردن به صادرات نفت و جلوگیری ‏از خام‌فروشی در دستور روز دولت باشد که متاسفانه عملا به ‏صادرکننده گازهای تبدیلی (در واقع خام فروشی) روی آورده‌ایم.

صنعتی که ما از آن تحت عنوان پتروشیمی نام می‌بریم، از دو ‏واژه «پترو + شیمی» تشکیل شده است. ‏

پترو واژه یونانی به معنای نفت است و اما واژه شیمی؟ حتما ‏در داستانها با شخصیتی به نام کیمیاگر آشنا شده‌اید. ‏کیمیاگرها سعی می‌کردند از فلزات کم ارزشی مانند آهن، فلزی ‏با ارزش به نام کیمیا بسازند. کیما همان فلزی است که ‏امروزه به آن طلا گفته می‌شود، به عبارت دیگر، کیمیا‏گران می‌خواستند با انجام اعمالی روی آهن، کاری کنند که ‏این فلز، خاصیت و ماهیت اولیه خود را از دست بدهد و به ‏فلز دیگری به نام طلا با خاصیت و ماهیت دیگری تبدیل شود. هر ‏چند که این فکر هرگز عملی نشد. با این حال، پایه‌گذار علم ‏جدیدی به نام شیمی شد. می‌توان گفت شیمی علمی است که به ‏تبدیل مواد به یکدیگر می‌پردازد. قبل از به وجود آمدن صنعت ‏پتروشیمی، انسان مواد شیمیایی مورد نیاز خود را از منابعی ‏مانند چوب، زغال یا محصولات کشاورزی به دست می‌آورد.

با کشف ‏نفت و از آنجا که جهان دارای منابع عظیم نفتی بود، بشر به ‏فکر کشف روشهای جدید برای بهره برداری از منابع نفتی افتاد ‏تا اینکه در سال ۱۹۲۰ نخستین صنعت پتروشیمی در آمریکا پا ‏به عرصه‌ی وجود گذاشت. در آن زمان آمریکایی‌ها ‏اصطلاح «پتروکیمیکالز» را برای این صنعت انتخاب کردند و برای ‏اولین بار توانستند از نفت، «گلیکول معمولی و از الکل، ‏ایزوپروپیل و استن» تهیه و به بازار عرضه کنند. ارزانی ‏مواد اولیه، ارزش زیاد فرآورده‌ها و نیاز فراوان و حیاتی ‏به فرآورده‌های پتروشیمی، از مهمترین عوامل سرمایه‌گذاری ‏در صنعت پتروشیمی محسوب می‌شود. به طوریکه رشد صنعت ‏پتروشیمی علاوه بر آمریکا در بیشتر کشورهای توسعه یافته ‏جهان هم دیده شده و در قاره اروپا، آلمان در توسعه ی این ‏صنایع بیش ازسایرین موفق شد. اما در میان کشورهای آسیایی، ‏ژاپن تنها کشوری بود که زودتر از بقیه و تقریبا همپای ‏آمریکا و اروپا به فعالیت در این صنعت وارد شد. نخستین ‏واحد پتروشیمی در این کشور در سال ۱۹۵۷میلادی شروع به کار ‏کرد، اما تنها در مدت یازده سال این تعداد به صد واحد ‏رسید. هم اکنون امریکا، ژاپن و آلمان در تولید محصولات ‏پتروشیمی در جهان، رتبه‌های اول تا سوم را داراهستند.

پتروشیمی در ایران

اندیشه ی تشکیل نخستین پتروشیمی در ایران، در سال ۱۳۳۷ ‏شمسی شکل گرفت. در آن هنگام وزارت صنایع مامور شد تا اولین ‏واحد پتروشیمی کشور را که وظیفه‌اش تولید کود شیمیایی بود، ‏تاسیس کند به این ترتیب نخستین کارخانه پتروشیمی ایرانی در ‏سال ۱۲۴۲ شمسی با نام «بنگاه کود شیمیایی شیراز» در منطقه ‏مرودشت استان فارس احداث شد. بنگاه کود شیمیایی شیراز که ‏هم اکنون مجتمع پتروشیمی شیراز نام دارد، می‌توان مادر ‏صنایع پتروشیمی در ایران دانست، زیرا هم اولین کارخانه در ‏ایران بود و هم زمینه را برای تاسیس شرکت ملی صنایع ‏پتروشیمی ایران فراهم کرد. دهه ۱۳۴۰ شمسی به نام «دهه طلایی ‏صنعت پتروشیمی در ایران » شناخته شد زیرا در آن زمان پنج ‏واحد پتروشیمی دیگر در کشور احداث شد، «پتروشیمی خارک» «پتروشیمی آبادان» «پتروشیمی اهواز» «پتروشیمی فارابی» «پتروشیمی بندر امام». ‏

به طور کلی، صنایع پتروشیمی را می‌توان به پنج بخش تقسیم ‏کرد‎:‎

‏۱-واحدهای بالا دستی
تهیه مواد اولیه نفتا، پروپان، متان…. به عنوان خوراک ‏واحد‌های بنیادی برای تهیه مواد پایه مانند اتیلن، ‏پروپیلن، بنزن و تولوئن از اهم وظایف واحدهای بالادست محسوب می‌شود. در این واحدها هیدروکربنهای سبک خطی- حلقوی اشباع ‏یا غیر اشباع موجود در نفت خام و یا گاز طبیعی جدا می‌‏شوند. این واحدها مانند پالایشگاهها، کارخانجات تفکیک گاز ‏از نفت خام وکارخانجات جدا سازی مایعات سبک نفتی از گازهای ‏طبیعی، ممکن است در مجاورت یا دور از سایر واحدهای ‏پتروشیمی ساخته شوند‎. ‎

‏۲- واحدهای بنیادی ‏
واحد‌های بنیادی مانند کلراکینگ، آروماتیک، کلر آلکالی و ‏تولی گوگرد، واحد‌هایی هستند که در آن‌ها مواد اولیه به ‏مواد پایه مانند متان، گاز سنتز، الفین‌ها، دی الفین‌ها ‏و … تبدیل می‌شوند. این واحد‌ها اولین واحد‌هایی هستند که ‏در صنایع پتروشیمی دیده می‌شوند و بر حسب این که مجتمع‌های ‏پتروشیمی تا چه حد پیچیده و محصولات آن‌ها تا چه حد متنوع ‏باشد، ممکن است که یک یا چند واحد بنیادی در یک مجتمع ‏وجود داشته باشد. ‏

‏۳-‏‎ ‎واحد‌های واسطه‌ای
‏ این واحد‌ها بر حسب ضرورت بین واحد‌های بنیادی و نهایی ‏قرار می‌گیرند و با توجه به محصولات نهایی، ممکن است یک یا ‏چند واحد واسطه‌ای در یک خط تولید در نظر گرفته شوند. به ‏عنوان نمونه، برای تهیه ی استوفنون (حلاّل، مواد اولیه ‏برای صنایع عطر، دارو و رنگ سازی) فقط نیاز به یک واحد ‏واسطه‌ای برای تهیه ی اتیل بنزن از اتیلن است. در صورتی که ‏برای تهیه ی ‏p. v. c‏. (پی. وی. سی) نوعی پلاستیک از اتیلن، نیاز به دو واحد واسطه‌ای، یکی برای ساختن دی کلر و ‏اتیلن و دیگری تهیه ی کلروروینیل از آن است. ‏

‏۴-‏‎ ‎واحد‌های نهایی
تهیه ی محصولات قابل عرضه به بازار، بر عهده ی این واحد‌ها ‏است. این محصولات به طور مستقیم توسط عامه مردم مورد ‏استفاده قرار نمی‌گیرند و بعضی از آن‌ها اسامی پیچیده ‏دارند، اما بسیاری از محصولاتی که به طور روزمره با آن در ‏ارتباط هستیم، از همین محصولات نهایی ساخته می‌شوند. به ‏عنوان مثال، واحد تولید پلی بوتادین که در تهیه ی انواع ‏لاستیک مصنوعی مورد استفاده قرار می‌گیرد، از واحد‌های ‏نهایی صنعت پتروشیمی محسوب می‌شود. ‏

‏۵-‏‎ ‎واحد‌های پایین دست
تبدیل فراورده‌های نهایی به محصولات کالایی و مصرفی که عامه ‏مردم در تماس مستقیم با آن‌ها هستند، به عهده این واحد‌هاست. کارخانجات تولید وسایل ورزشی، اسباب بازی‌ها، ‏انواع لباس‌ها و … از چنین واحد‌هایی محسوب می‌شوند. این ‏واحد‌ها گاهی در کنار صنایع پتروشیمی یا ممکن است دور از ‏این واحد‌ها ساخته شوند. ‏

محصولات نهایی پتروشیمی به عنوان خوراک این واحد‌ها عمل می‌‏کنند، که خود علاوه بر رشد صنایع داخلی، می‌تواند باعث ‏اشتغال زایی عظیمی در کشور شود. ‏

اگر چه عمر صنایع پتروشیمی در ایران، کمتر از ۶۰ سال است. ‏حتی در مقیاس جهانی هم صنعت پتروشیمی جوان و نوپا و مربوط ‏به بعد از جنگ جهانی دوم است، اما در همین دوران کوتاه، ‏تحولات زیادی از سر آن گذشته است؛ امروز در حالی که اکثر ‏بخش‌های اقتصاد ایران ورشکسته‌اند، به نظر می‌رسد صنعت رانتی ‏پتروشیمی هنوز سرپا است و بازار تجارت آن همچنان با توجه ‏بنرخ ارزان خوراک این کارخانجات که در واقع از ثروت ملی ‏مصروف سهامداران و مالکانی میشود که هیچگونه قرابتی با ‏ملیت، مردم و منافع ملی کشور ندارند و حاضرند خود کشوررا ‏هم بفروشند؟! ظرفیت اسمی ۵۶ مجتمع پتروشیمی‎ ‎تا پایان سال ‏‏۱۳۹۷ حدود ۷۲ میلیون تن بوده که ظرفیت عملی این واحدها حدود ‏‏۶۲. ۵ میلیون تن در برنامه تولید واقعی قرار داشته است. ‏‎

از ۵۶ مجتمع مذکور بیست مجتمع پتروشیمی‎ ‎مستقر در منطقه ‏ماهشهر، شانزده مجتمع پتروشیمی‎ ‎مستقر در منطقه عسلویه و ‏بیست مجتمع پتروشیمی‎ ‎مستقردرسایر مناطق داخلی قراردارد. ‏گفتنی است که بالاترین عملکرد تولید در۶ ماه نخست سال ۱۳۹۷ ‏را مجتمع‌های «پتروشیمی‎ ‎مهر، خوزستان، پردیس، خراسان، پلیمر ‏کرمانشاه، خارک مهاباد، ارومیه، کرمانشاه، شیراز و فن ‏آوران» به خود اختصاص دادند‎. ‎، مضافا ایران با ساخت همزمان ‏‏۱۲ طرح در مجموع با ۱۹. ۱ میلیون تن ظرفیت با سبقت از آمریکا ‏و چین به بزرگترین متانول ساز صنایع پتروشیمی جهان تبدیل ‏شده است‎. ‎نوسانات قیمت محصولات پتروشیمی و برنامه دولت چین ‏برای تولید گاز از ذغال سنگ و افزایش تولید شیل گس در ‏آمریکا از عواملی هستند که بر این صنعت تاثیرگذار خواهند ‏بود‎. ‎

خوراک ارزان و مفت و ده‌ها رانت دیگر که به صنعت پتروشیمی ‏تعلق گرفته باعث شده که چشم طمع بسیاری به این صنعت دوخته ‏شود و پای انواع و اقسام مافیای سیاسی و نظامی و اقتصادی ‏به آن باز شده است. در حال حاضر بیش ازپنجاه شرکت ‏پتروشیمی در کشور فعال هستند و بیش از پنجاه میلیون تن ‏محصول پتروشیمی تولید می‌کنند. این محصولات در پنج گروه عمده ‏محصولات شیمیایی پایه، کودها، آروماتیک‌ها، پلیمرها و سوخت ‏تقسیم‌بندی می‌شوند. برخی از این محصولات جزء محصولات بالادست ‏پتروشیمی محسوب می‌شوند و خوراکشان از منابع هیدروکربوری نفت ‏و گاز فراوری و پالایش‌شده تأمین می‌شود. گاز طبیعی در حال ‏حاضر به عنوان خوراک در برخی از مجتمع‌های پتروشیمی از جمله ‏واحدهای تولیدکننده اوره، آمونیاک و متانول و به عنوان ‏سوخت در اکثر مجتمعهای پتروشیمی مصرف می‌شود. در سال ۱۳۹۵ در ‏مجموع ۱۶. ۸ میلیارد مترمکعب گاز در صنعت پتروشیمی مصرفشده ‏که از این مقدار حدود ۵. ۹ میلیارد مترمکعب به عنوان خوراک و ‏‏۱۰. ۹ میلیارد مترمکعب به عنوان سوخت مصرف شده است. بر اساس ‏آخرین آمار منتشر شده تا پایان دیماه ۱۳۹۷ معادل ۴۴. ۸ ‏میلیون تن محصولات پتروشیمی تولید که درآمد صادراتی آن حدود ‏‏۹. ۷ میلیارددلار بوده است.

بررسی عملکرد صادراتی محصولات صنعت پتروشیمی نشان می‌دهد ‏که صادرات پتروشیمی در سال ۱۳۹۲ معادل ۱۲. ۸ میلیون تن بوده ‏که در سال ۱۳۹۴ به ۱۸. ۸ میلیون تن، در سال ۹۵ به حدود ‏‏۲۰. ۴ و در پایان سال ۹۶ معادل ۲۲. ۴ میلیون تن بوده است‎.

اسامی ‏شرکت‌های پتروشیمی در ایران عبارتند از: شرکت ملی صنایع ‏پتروشیمی ایران، پتروشیمی اراک (شازند)، پتروشیمی ارومیه، پتروشیمی اروند، پتروشیمی لرستان، پتروشیمی اصفهان، ‏پتروشیمی امیر کبیر، پتروشیمی ایلام، پتروشیمی آبادان، ‏پتروشیمی آریا ساسول، پتروشیمی باختر، پتروشیمی نوری ( ‏برزویه )، پتروشیمی بندر امام، پتروشیمی بیستون، ‏پتروشیمی بو علی سینا، پتروشیمی پارس، پتروشیمی پردیس، ‏پتروشیمی تبریز، پتروشیمی تخت جمشید، پتروشیمی شهید ‏تندگویان، پتروشیمی جم، شرکت پلی پروپیلن جم، شرکت ‏اهتمام جم، پتروشیمی خارک، پتروشیمی خوزستان، پتروشیمی ‏رازی، شرکت آریا فسفریک جنوب، پتروشیمی خلیج فارس، پتروشیمی رجال، پتروشیمی زاگرس، پتروشیمی شیراز، ‏پتروشیمی غدیر، پتروشیمی فارابی، پتروشیمی فجر، پتروشیمی ‏فن‌آوران، پتروشیمی قائد بصیر (گلپایگان)، پتروشیمی ‏کارون، پتروشیمی کرمانشاه، شرکت پلیمر کرمانشاه، پتروشیمی کاویان، پتروشیمی لاله، پتروشیمی مارون، ‏پتروشیمی مبین، پتروشیمی مهر، پتروشیمی مروارید، ‏پتروشیمی مسجد سلیمان، پتروشیمی مهاباد، پتروشیمی نوید ‏زرشیمی، پتروشیمی لرستان، پتروشیمی پلی نار، پتروشیمی ‏شهید رسولی، شیمی تکس آریا، شرکت کربن ایران، پتروشیمی ‏خراسان، پتروشیمی ‎شرکت فرسا شیمی، پتروشیمی شیمی بافت، ‏و بزرگترین مجتمع پتروشیمی کشور شرکت هلدینگ پتروشیمی ‏خلیج فارس نام دارد که دومین شرکت بزرگ پتروشیمی خاورمیانه ‏بعد از شرکت عربستانی سابیک می‌باشد. ‏

بنظر می‌رسد به جز پتروشیمی‌های واقع در منطقه عسلویه و ‏ماهشهر، انرژی پارس، سایر پتروشیمی‌هائی که در مناطق غیر ‏نفتی و در مجاورت پالایشگاه‌ها نباشند مثل پتروشیمی مهاباد ‏علاوه بر آن که فاقد توجیه اقتصادی هستند، در آینده به ‏بلای زیست محیطی نیز تبدیل خواهند شد. ‏

سهم پتروشیمی از اقتصاد ایران چقدر است؟

بر اساس برآوردهای مرکز پژوهش‌های مجلس چیزی بیش از یک ‏چهارم ارزش افزوده تولیدی بخش صنعت در سال ۱۳۹۴، مربوط ‏به صنایع پتروشیمی است. اگر تاثیر این صنایع را بر ‏سایر بخش‌های دیگر تولید و خدمات حساب کنیم، سهم واقعی ‏پتروشیمی از تولید ناخالص داخلی ایران به حدود چهار ‏درصد می‌رسد و از این جهت ششمین بخش بزرگ اقتصاد ایران ‏است که در صورت حذف آن حدود ۴درصد اقتصاد ایران از بین ‏می‌رود. ‏

برای اینکه بتوانیم مقیاسی قابل فهم از اثرات ‏غیرمستقیم صنایع پتروشیمی بر سایر بخش‌های تولید و ‏خدماتی به دست آوریم، کافی است به آمار زیر توجه کنیم:‏

طی سال‌های ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۵، بیش از ۱۵ درصد کالاهای حمل ‏شده در جاده‌‌های ایران، مواد شیمیایی و تولیدات ‏کارخانه‌های پتروشیمی بوده است. یا اینکه یک چهارم کل ‏برق استفاده شده در کل صنعت ایران در کارخانه‌های ‏پتروشیمی مصرف شده یا هفت درصد کل گاز برداشت شده در ‏ایران در سال ۱۳۹۵، در شرکت‌های پتروشیمی مصرف شده و…‏

این آمار نشان می‌دهند وزن پتروشیمی در اقتصاد ایران تا ‏چه اندازه سنگین است. آن قدر که با در دست گرفتن ‏اختیار این صنعت، می‌توان یکی از گلوگاه‌های اقتصادی مهم ‏ایران را در دست گرفت و سایر بخش‌های اقتصاد را هم تحت ‏تاثیر قرار داد. ‏

در چنین شرایطی سیطره نهادهای قدرتمند نظامی و سیاسی ‏بر پتروشیمی و رقابت نفس‌گیر افراد و نهادهای فعال در ‏فساد سیستماتیک و سازمان‌یافته قابل درک است. ‏
حجم گردش پول در پتروشیمی چقدر است؟

هم حجم گردش پول و هم کیفیت آن در پتروشیمی آن قدر ‏وسوسه‌کننده است که پای افراد و نهادهای قدرتمند را به ‏میان میدان بکشد. بر اساس آمارهای شرکت ملی صنایع ‏پتروشیمی ایران، حجم فروش داخلی محصولات پتروشیمی در ‏سال ۱۳۹۶ بیش از ۳۸ هزار و ۷۳۰ میلیارد تومان بوده ‏است. این عدد تقریبا حدود ۲۰درصد کل پول در گردش ایران ‏در آن سال (پول نقد و سپرده‌های دیداری) است. ‏

حجم صادرات پتروشیمی نیز در سال ۱۳۹۶ بیش از ۱۲ میلیارد ‏دلار گزارش شده که بیش از یک چهارم کل صادرات غیرنفتی ‏ایران (نزدیک ۴۷ میلیارد دلار) در سال ۱۳۹۶ است. اگر حتی ‏دلارهای نفتی را هم به حساب بیاوریم و فرض کنیم کل درآمد ‏ارزی اقتصاد ایران، باز هم سهم پتروشیمی بین ۱۰ تا ۱۵ درصد ‏محاسبه می‌شود. گفته می‌شود در سال ۱۳۹۵ حدود هفت درصد از کل ‏گاز برداشت شده در کشور (معادل ۱۷ میلیارد مترمکعب ) در ‏صنعت پتروشیمی به مصرف رسید. همچنین در سال ۱۳۹۶ بیش از ‏یازده میلیون تن انواع خوراک مایع شامل نفتا، مایعات و ‏میعانات گازی در شرکت‌های پتروشیمی خوراک مایع کشور به مصرف ‏رسیده است.

این آمار حاکی از نقش دو بخش توزیع گاز و بخش ‏کک و فراورده‌های نفتی در تأمین خوراک و پیوند پسین بخش‌های ‏مذکور با بخش ساخت محصولات شیمیایی در کشور است. از سویی ‏سهم ۱۵ درصدی حمل مواد شیمیایی از کل کالاهای حمل شده به ‏صورت جادهای طی سالهای ۱۳۹۵-۱۳۹۱ و سهم بیش از ۲۵ درصدی بخش ‏ساخت مواد شیمیایی از کل ارزش خریداریشده برق بخش صنعت، گویای نقش حائز اهمیت بخشهای مذکور در تولید و توسعه صنعت ‏پتروشیمی کشور است. در مقابل صنعت پتروشیمی کشور با تولید ‏بیش از ۵۳ میلیون تن محصول در سال ۱۳۹۶ و فروش ۳۲ درصد از ‏این محصول در داخل کشور موجب تحرک آفرینی سایر بخشهای صنعت ‏کشور از جمله لاستیک و پلاستیک، ساختمان، صنعت خودرو، پاک ‏کننده‌ها، دارو و رنگ شده است.

همچنین صنعت پتروشیمی کشور ‏با تأمین کود مورد نیاز بخش کشاورزی موجب ارتقای عملکرد ‏کیفی وکمی محصولات کشاورزی کشور شده است. بر اساس آمار ‏موجود در سال ۱۳۹۶ از ۵. ۵ میلیون تن کود اوره تولید شده در ‏صنعت پتروشیمی بیش از ۱. ۶ میلیون تن کود به وزارت جهاد ‏کشاورزی تحویل داده شده است.

آنچه در این جای تامل دارد ‏آن است که کلیه محصولات صادراتی پتروشیمی در واقع موادخام ‏تلقی یشوند و چنانچه دولت‌های سی ساله اخیر راه تدبیر بکار ‏برده بودند بجای صادرات حدود ۳۷ میلیون تن صادرات و دست ‏یابی حداکثر ۱۷ میلیارد دلار، می‌توانستیم با ایجاد صنایع ‏میانی و پائین دستی به سادگی به رقمی حدود ۳۰ الی ۴۰ ‏میلیارددلار دست یابیم که صد البته در این‌صورت هیچ چیزی ‏نصیب دلالان و دلواپسان تحریم و مرجان‌کماندوها نمی‌شد!

‎ ‎البته یافته‌های مطالعه تطبیقی کشورهایی که صنعت ‏پتروشیمی آنها به عنوان یک صنعت استراتژیک محسوب می‌شود ‏حاکی از آن است که صنعت پتروشیمی با بخش بیمه و نهادهای ‏مالی واسطه‌ای تعامل قوی‌تری دارند که انتظار می‌رود با ‏توجه به جایگاه صنعت پتروشیمی کشور، تعامل این صنعت با ‏سایر بخش‌های خدمات دهنده از جمله بخش بیمه قویتر شود. ‏

اما فراتر از این حجم پول کیفیت آن نیز بسیار مهم است؛ ‏به‌خصوص در شرایط خاصی مانند وضعیت کنونی که از یک سو ‏تورم باعث کاهش ارزش پول ملی و افزایش قیمت‌ها در ‏بازارهای داخلی شده و از سوی دیگر ایالات متحده معامله ‏محصولات پتروشیمی ایران را به صراحت تحریم کرده ‏است. جالب آن که سود نجومی صادرات مواد خام نفتی، ‏پتروشیمی و معدنی آن چنان گلوگیر است که هر بازاری ‏پارچه فروشی متقاضی خرید کارخانه پتروشیمی شده و عملا ‏هم برخی کارخانجات معظم پتروشیمی نصیب پارچه فرشانی ‏نظیر (مطهری و…) شده و همین افراد فاسد با ‏سودجویی در داخل تشکیلات اداری پتروشیمی‌ها با کمک ‏واسطه‌ها، با جابچائی تاریخ فروش محصولات، قراردادها، ‏قیمت‌‌ها یا حتی موعد پرداخت‌ها در دفاتر حسابداری حجم ‏پولی عظیمی را به صورت غیرقانونی جابجا می‌کنند، ‏بطوریکه این ارقام افسانه‌ای باعث شده به قول وزیر نفت، ‏رکورد فسادهای تاریخ ایران را جابجا کند. این در حالی ‏است که حتی ردگیری این فساد بالقوه نیز به دلیل فقدان ‏سازوکار پول‌شویی در ایران تقریبا غیر ممکن است. لذا ‏معلوم نیست چه حجمی از فساد داخلی از ابتدای دوران ‏سازندگی بویژه دهه ۱۳۹۰ تا به امروز در پتروشیمی اتفاق ‏افتاده است، اما آنچه مسلم است زمینه و بستر لازم برای ‏فسادی بزرگ در مقیاسی چند ده هزار میلیارد تومان در ‏این سال‌ها فراهم بوده است؛ جایی که پول (ارزش اقتصادی ‏پتروشیمی) با قدرت و عدم شفافیت (شبه‌خصوصی‌سازی و ‏واگذاری پتروشیمی به افراد و نهادهای بانفوذ) و ‏تلاطم‌های شدید اقتصادی (کاهش ارزش پول و تغییر و نوسان ‏شدید قیمت‌ها) با هم در یک جا جمع شده‌اند تا هم ‏ساختارهای اقتصادی و هم ساختارهای اجتماعی همزمان با ‏یکدیگر فرو بریزند. ‏

چرا وقتی بقیه به خاک سیاه می‌نشینند، تجارت پتروشیمی ‏همچنان رونق دارد؟

اگر چه صنعت پتروشیمی جزو بخش‌هایی است که مستقیما از ‏سوی ایالات متحده آمریکا تحریم شده است. اما با توجه به ‏سهم ایران از تولید محصولات منطقه‌ای و بین‌المللی، عملا ‏به صفر رساندن صادرات ایران ممکن نیست، زیرا به هر حال ‏همیشه شرخرها نفت و قیر و محصولات تولیدی‎ ‎کارخانه‌های ‏پتروشیمی را به طرق مختلف به مشتریانی که حاضر باشند ‏ریسک تحریم‌ها را به طمع قیمت پایین‌تر بخرند، بفروش ‏می‌رسانند. ‏

بر اساس آمارهای داخلی سهم ایران از ظرفیت تولید محصولات ‏پتروشیمی در جهان ۲. ۵ درصد و در خاورمیانه ۲۳. ۵ درصد ‏است. از سوی دیگر آمارهای دیگری هست که نشان می‌دهد ‏نسبت تولید به ظرفیت اسمی، در سال ۱۳۹۵ (رونق پس از ‏برجام) تغییر آنچنانی با وضعیت تولید در اوج تحریم‌ها ‏در سال‌های ۹۲ تا ۹۴ ندارد و نسبت تولید چیزی بین ۷۵ تا ‏‏۸۰ درصد ظرفیت اسمی است. ‏

بنابراین این آمار نشان می‌دهد که سهم ایران از تولید ‏محصولات پتروشیمی نزدیک به یک چهارم نیاز منطقه‌ای است و ‏حدود ۳ درصد نیاز جهانی است. با چنین وضعی، طبیعی است ‏که شبکه‌ای فعال از دلال‌ها و واسطه‌‌گران بین‌المللی وظیفه ‏دور زدن تجریم‌ها را به قیمت ۵ تا ۷ درصد پورسانت بر ‏عهده بگیرند زیرا ۵ درصد صادرات ۱۷ میلیارددلاری سال ‏‏۱۳۹۶ برابر۱. ۱ میلیارددلار نصیب دلالان خودی و مدیران این ‏شرکتها و باصطلاح بیسجیان اقتصادی که مدعی دورزدن تحریم ‏هستند، می‌نماید؟ا

این رقم در شرایط که ملت نیازمند قوت لایموت خود هستند، نه از جیب مالکان و صاحب‌اختیاران قدرتمند پتروشیمی، ‏بلکه با واسطه از جیب مردمی می‌رود که حق حساب فساد ‏سازمان‌یافته را نقدا با تورم و رکود تسویه می‌کنند. ‏

کافی است به گوشه‌ای از آنچه در ماجرای اخیر فساد ‏پتروشیمی برملا شده دقت کنیم تا ببینیم چگونه تحریم‌ها ‏باعث شکل‌گیری طبقه‌ای فربه از رانت‌خواران پس و پشت پرده ‏شده و چطور هزینه این فساد را مردم می‌پردازند. ‏

فسادی چند لایه که دست کم به طورمشخص از سه مجرای زیر ‏اتفاق می‌افتد. ‏

اول، حق حساب گرفتن از مشتریان(خریداران) به این صورت ‏که در ازای گرفتن مبلغی کمیسیون دلالی، محصولات ‏پتروشیمی ایران را ارزان‌تر در اختیار آنها قرار ‏می‌دهند.

دوم، حق حساب گرفتن از شرکتهای تولید کننده محصولات ‏پتروشیمی داخلی، زیرا بر خلاف قواعد بین‌المللی و ‏تحریم‌ها برای آنها مشتریان دست به نقدی پیدا کرده‌اند ‏که حاضرند زیر قیمت محصولات ایرانی را بخرند. ‏

و سوم، حق حساب (رانت تبدیل ارز به ریال) موقع تسویه و ‏انتقال پول به ایران آن هم در شرایطی که وضعیت بازار ‏ارز متلاطم و به شدت ناپایدار است. فراموش نکنیم که ‏شرکت‌های پتروشیمی با در اختیار داشتن چیزی بین ۱۰ تا ‏‏۱۵ درصد از درآمد ارزی سالانه ایران، مستقیما چه ‏تاثیری می‌توانند خود در بازار ارز داشته باشند. کافی ‏است این ۱۰ تا ۱۵ درصد چند ماهی به بهانه دور زدن ‏تحریم‌ها معطل شود، این به معنی کسری ارز در گردش است ‏که در بهترین حالت اثر آن افزایش ۱۰ تا ۱۵ درصدی ‏قیمت‌ها خواهد بود. آن وقت انتقال چنین پولی به بازار ‏‏-که کسی هم به دلیل عدم شفافیت ناشی از پول‌شویی از ‏حجم دقیق آن اطلاعی ندارد- برای واردکننده ارزش افزوده ‏ریالی دارد. در پرونده فساد پتروشیمی بنا باظهار وزیر ‏نفت خود مدیران در قالب شرکتهای خارجی عملا هرسه ‏کمیسیون را یکجا دریافت کرده بودندو بعد هم موقع ‏تسویه حساب بجای پرداخت ارز، معادل ریالی آنرا بقیمت ‏بانک مرکزی یا ارز مبادله‌ای تهاتر نموده و در نتیچه ‏اختلاف بین ارز بازار آزاد (که حداقل دو تا سه برابر ‏نرخ بانک مرکزی بوده) با نرح مصوب بانک مرکزی را به جیب زده‌اند؟!‏

جالب آنکه مقصد عمده سفارشات صادراتی سال ۱۳۹۷ کشور عراق ‏بوده در حالیکه اسناد حمل محموله‌ها یا به ترکیه و یا به ‏کشورهای دیگر بوده تا صادر کنندگان بتوانند ادعا کنند ‏صادرات به عراق ریالی بوده و صرفا بخشی از وجوه را بصورت ریال ‏بایران اتنقال دهند و بخش ارزی را در خارج کشور نکهداری ‏عملا کشوررا با بحرانارزی مواجه شاختند. این در حالی است که ‏با یک چستچوی معمولی در سایت گوگول میتوان فهمید عراق فاقد ‏کارخانجات پتروشیمی است که به این محصولات نیاز داشته باشد ‏اما تاجر باشی‌های مسلمان ایرانی با دستاویز عتبات عالیه و ‏استفاده از پوزهای بانکی ایران در عراق وجوه محصولات ‏صادراتی را با ریال تسویه کرده بودند.

در واقع این نه صنعت پتروشیمی است که تحت تاثیر ‏تحریم‌ها دچار رکود شده، بلکه دلالی و واسطه‌گری است که ‏به لطف تحریم‌ها رونق یافته است؛ رونقی ویرانگر که در ‏فروپاشی ساختارهای اقتصادی و اجتماعی و البته ‏ساختارهای پوسیده سیاسی ایران، نقشی تعیین‌کننده دارد ‏که هموظنان ایرانی مهاجر در کانادا آثار آنرا در خرید ‏نقدی میلیون دلاری خانه‌های بریتیش پراپرتی ونکوور ‏ومحله پاس رود تورنتو مشاهده می‌کنند. ‏

منبع : جایگاه صنعت پتروشیمی در اقتصاد ملی – انتشارات ‏مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی- آذرماه ۱۳۹۷ ‏

از: ایران امروز

رئیس اتحادیه نان فانتزی تهران: سرعت افزایش قیمت‌ها به قدری بالاست که نمی‌دانیم چقدر باید گران کنیم

$
0
0

بعد از ماه رمضان تصمیم می‌گیریم/ ۲۰ درصد نان مصرفی مردم را تامین می‌کنیم

سرعت افزایش قیمت‌ها به قدری بالاست که نمی‌دانیم چقدر باید گران کنیم/ بعد از ماه رمضان تصمیم می‌گیریم/ 20  درصد نان مصرفی مردم را تامین می‌کنیم

رئیس اتحادیه نان فانتزی گفت: سرعت افزایش قیمت مواد اولیه مانند روغن، شکر و دیگر افزودنی‌ها به قدری بالا است که نمی‌توانیم تصمیم بگیریم که چقدر افزایش قیمت بدهیم. منتظر هستیم تا این قیمت‌ها یک ثبات حداقلی پیدا کند سپس قیمت‌های خود را افزایش دهیم.

رئیس اتحادیه نان فانتزی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا در خصوص افزایش قیمت نان گفت: من واقعا از برخی رسانه‌ها تعجب می‌کنم که اظهارات من را کاملا خلاف واقع منتشر کردند در حالی‌که من هیچ اظهار نظری نسبت به مسولیتی که ندارم، نمی‌کنم.

وی ادامه داد: در آن مصاحبه، من در خصوص نان بربری فانتزی صحبت کردم و بر این موضوع تاکید کردم این در حالیست که ما حتی در بخش نان فانتزی افزایش قیمت نداشتیم، هر چند مطابق مصوبه دولت قیمت‌گذاری این حوزه در اختیار واحد صنفی است اما واقعیت این است سرعت افزایش قیمت مواد اولیه مانند روغن شکر و دیگر افزودنی ها آنچنان است که نمی‌توانیم تصمیم بگیریم که چقدر افزایش قیمت بدهیم. منتظر هستیم تا این قیمت‌ها یک ثبات حداقلی پیدا کند سپس قیمت‌های خود را افزایش دهیم.

کرمی گفت: واحدهای آزادپز تامین کننده ۲۰ درصد نان مصرفی مردم هستند و تاثیر آن‌چنانی در قوت روزانه مردم ندارند اما در ماه رمضان افزایشی نخواهیم داشت و در صورت رسیدن به یک فرمول مناسب پس از ماه مبارک این کار را خواهیم کرد. در حال حاضر هیچ کمبودی در بازار نداریم و نیازهای مردم را به راحتی همکاران من در ماه مبارک تامین خواهند کرد.

8

از: ایلنا

هر شانه تخم‌مرغ به مرز ۱۸ هزار تومان رسید

$
0
0

پیشتر در پی نارضایتی مرغداران درباره کاهش قیمت تخم‌مرغ در بازار، وزیر صنعت (صنعت، معدن و تجارت) با ارسال نامه‌ای به رئیس گمرک، صادرات این محصول را آزاد اعلام کرد.

قیمت هر شانه تخم مرغ ۳۰ عددی در بازار که تا ۱۲ هزار تومان کاهش یافته بود، با خبر آزاد شدن صادرات دوباره افزایش پیدا کرد و به ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان تا ۱۸ هزار تومان رسید.

بر اساس این گزارش، پیش از این رئیس هیات مدیره اتحادیه مرغ تخم گذار گفته بود هر کیلوگرم تخم مرغ ۲۲۰۰ تا ۲۳۰۰ تومان زیر قیمت تمام شده تولید عرضه می‌شود.

منبع: خبرگزاری تسنیم

از: صدای آمریکا


کاهش ۲۰ درصدی مسافران پروازهای خارجی در ایران

$
0
0

دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی ایران روز یک‌شنبه در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا گفت: «با توجه به شرایط اقتصادی جامعه، تقاضا برای سفرهای خارجی کاهش پیدا کرده‌است به طوری که سال گذشته با کاهش ۲۰ درصدی در این حوزه مواجه بودیم.»

مقصود اسعدی سامانی در پاسخ به این پرسش که آیا تحریم‌های سوختی باعث کاهش پروازهای ایران به مقاصد خارجی شده‌است، تأثیر تحریم سوختی بر کاهش سفرها را رد کرد و شرایط اقتصادی جامعه را دلیل اصلی کاهش پروازها عنوان کرد.

او دربارهٔ آخرین مذاکرات با ترکیه برای ارایه سوخت به ناوگان هوایی ایران در فرودگاه‌های این کشور نیز اظهار داشت: «پیش از اعمال تحریم‌های گذشته شرکت‌های هواپیمایی کشورمان در فرودگاه‌های ترکیه اقدام به سوخت‌گیری می‌کردند. اما پس از خروج آمریکا از برجام و تشدید تحریم‌ها، ترکیه هم اعلام کرد که امکان سوخت‌دهی به ناوگان ایرانی را ندارد.»

مقصود اسعدی سامانی افزود: «البته در مذاکراتی که وزارت راه و شهرسازی با وزیر حمل و نقل و زیرساخت و هیئت همراه آن داشته، ترک‌ها اعلام کرده‌اند در این باره به زودی نظرات عملی را اعلام خواهند کرد.»

از: رادیو فردا

ابراز تاسف اروپا از اقدام آمریکا در لغو معافیت همکاری هسته‌ای با ایران

$
0
0

ایران و اروپا

بریتانیا، فرانسه، آلمان و اتحادیه اروپا از اقدام آمریکا در تشدید اجرای تحریم‌های یک جانبه علیه ایران و تمدید نکردن معافیت‌ها ابراز تاسف و نگرانی کرده‌اند.

در بیانیه‌ای که فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، همراه با وزرای خارجه آلمان، بریتانیا و فرانسه صادر کرده است، آمده که اروپا سهم خود از تامین مالی ساز و کار مالی ویژه با ایران (اینستکس/ساحات) را “به طور چشمگیری” افزایش خواهند داد.

این سازوکار مالی برای آن به راه افتاده که با وجود تحریم‌های آمریکا امکان مبادلات بانکی با ایران فراهم شود.

قدرت‌های اروپایی تاکید کرده‌اند که ایران به تعهدات خود در توافق هسته‌ای پایبند بوده و آنان هم خود را به حفظ برجام متعهد می‌دانند.

همزمان، امروز سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه تحریم‌های آمریکا را “غیرقانونی” توصیف کرده و افزوده: “علی رغم تحریم‌های آمریکا به همکاری هسته‌ای با ایران ادامه می‌دهیم.”

این مقام روسیه، در ارتباط با احتمال تحریم کشورش به خاطر ادامه همکاری “قانونی” هسته ای با ایران گفته: “ما از سال ۲۰۱۲ تاکنون تحت تحریم‌های واشنگتن علیه روسیه زندگی کرده‌ایم و در این مدت نیز سازگاری جدی با این ترفند غیرقانونی آمریکایی‌ها داشته‌ایم.”

در واکنشی جداگانه، علی لاریجانی رئیس مجلس ایران هم بر ادامه غنی سازی اورانیوم در این کشور تاکید کرده است.

آقای لاریجانی با اشاره به برجام گفته: “ما متناسب با قراردادی که بسته‌ایم خلافی مرتکب نشده‌ایم، ما کار غنی‌سازی خود را انجام می‌دهیم. شما می‌خواهید بخرید یا نخرید، این موادش موجود است.”

آمریکا به‌تازگی اعلام کرد که محدودیت های بیشتری برای برنامه هسته ای ایران اعمال می‌کند. ممنوعیت های تازه شامل فعالیت‌هایی شده که در چارچوب برجام، مجاز هستند.

دولت آمریکا معافیت‌های مربوط به همکاری‌ هسته‌ای اتحادیه اروپا، چین و روسیه با ایران را تمدید کرده اما دو معافیت انتقال آب سنگین مازاد به عمان و مبادله اورانیوم غنی شده با کیک زرد را تمدید نکرده است.

مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا سخت‌تر شدن محدودیت‌های این کشور علیه ایران را بخشی از “فشار حداکثری” واشنگتن بر تهران توصیف کرده.

از: بی بی سی

بهای هر دلار آمریکا در بازار آزاد تهران به ۱۵ هزار تومان رسید

$
0
0

بهای ارزهای مختلف در بازار غیررسمی تهران روز یکشنبه، ۱۵ اردیبهشت، بار دیگر افزایش یافت و از جمله هر دلار آمریکا برای ساعاتی از مرز ۱۵هزار تومان گذشت؛ همزمان مجلس شورای اسلامی با تحقیق و تفحص از عملکرد پنج ساله بانک مرکزی موافقت کرد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، صرافی‌های بانک‌ها در تهران صبح یکشنبه هر دلار آمریکا را به بهای چهارده هزار و هفتصد تومان می‌فروختند.

کاربران شبکه‌های اجتماعی نیز گزارش دادند که هر دلار در بازار آزاد برای ساعاتی تا پانزده هزار و چهل تومان نیز رسید.

بنابر گزارش‌ها، بهای غیررسمی هر یورو نیز روز یکشنبه حدود ۱۷هزار تومان خرید و فروش شد و قیمت سکه طرح جدید نیز به پنج میلیون و ۹۶هزار تومان رسید.

قیمت روز ارز و طلا@Tahlilgaran

دلار ۱۵,۰۰۰
دلار فروش دولتی ۱۴,۹۰۰
درهم ۴,۱۳۰
گرم طلا ۴۶۷
مثقال ۲,۰۲۶
سکه امامی ۵,۱۱۰
سکه صرافی ۵,۱۵۰

۲۰ people are talking about this

در حال حاضر قیمت ارز در ایران سه نرخ متفاوت دارد: ارز دولتی که در آن هر دلار آمریکا معادل ۴۲۰۰ تومان است، ارز در سامانه «نیما» که مربوط به فروش ارز حاصل از صادرات غیرنفتی است و هر دلار را زیر ۱۰ هزار تومان نرخ‌گذاری کرده و نرخ ارز در بازار غیررسمی که روز یکشنبه برای ساعاتی از مرز ۱۵هزار تومان گذشت.

نحوه توزیع ارز دولتی با انتقادهای فراوانی روبه‌رو شده و روز یکشنبه محمد دهقان، نماینده مجلس،‌ به خبرگزاری مهر گفت: «دلالان در سال ۹۷ از مابه‌التفاوت نرخ ارز آزاد و دولتی که به برخی شرکت‌ها و افراد واگذار شده، حدود ۲۰۰ هزار میلیارد تومان سود کرده‌اند».

ریال ایران طی سال گذشته به دلایل مختلفی، از جمله خروج آمریکا از برجام و بازگشت تمامی تحریم‌ها علیه ایران، دوسوم ارزش خود را از دست داد.

وضعیت تحریم‌ها باعث تلاطم شدید بازار شد به‌طوری‌که در مهرماه گذشته دلار در بازار آزاد ایران مرز ۱۹ هزار تومان را رد کرده بود.

بازار دلار از آن زمان کمی به نفع ریال بهبود پیدا کرده بود و رسیدن آن به مرز ۱۵ هزار تومان که امروز رخ داده یک اوج‌گیری جدید به‌شمار می‌آید.

تحقیق و تفحص از بانک مرکزی

افزایش بهای ارز در بازار غیررسمی در حالی روی داده است که همزمان مجلس شورای اسلامی روز یکشنبه به طرح تحقیق و تفحص از بانک مرکزی ایران رأی مثبت داد.

بنابر این طرح که با ۱۱۷ رأی موافق و ۶۹ رأی مخالف به تصویب رسید، عملکرد پنج سال گذشته بانک مرکزی در محورهای متعددی از جمله نحوه تخصیص و مدیریت بازار ارز، نظارت بر بانک‌ها و مؤسسات مالی و اعتباری، مدیران ضعیف بانکی «که باعث اتلاف میلیاردها تومان از منابع مردم شده» و پرداخت پاداش به عنوان تراز پایان سال، مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، به خبرگزاری «خانه ملت» گفت که اعضای هیأت تحقیق و تفحص ظرف دو هفته آینده مشخص خواهد شد و این هیأت شش ماه فرصت خواهد داشت که گزارش اولیه خود را به مجلس ارائه کند.

جلسه غیرعلنی مجلس درباره قیمت بنزین

افزایش بهای ارز در بازار ایران در حالی روی داده است که در روزهای اخیر موضوع گران شدن قیمت بنزین و سهمیه‌بندی احتمالی آن خبرساز شد و مجلس شورای اسلامی صبح یکشنبه جلسه‌ای غیرعلنی در این باره برگزار کرد.

بهروز نعمتی، عضو هیأت رئیسه مجلس، پس از این جلسه به خبرگزاری صدا و سیما گفت که موضوع «سهمیه‌بندی و افزایش قیمت بنزین منتفی است» و «اجرایی شدن این تصمیم مستلزم ملزومات و مقدماتی است که هنوز تدابیر لازم برای اجرای آن انجام نشده است».

بنابر گزارش‌ها، دولت حسن روحانی در صدد است برای جبران بخشی از کسری بودجه خود بهای بنزین را افزایش دهد اما به گفته بهروز نعمتی، برآورد‌ها نشان می‌دهد حداکثر درآمد دولت از این محل ۷۵۰۰ تا ۸۰۰۰ میلیارد تومان خواهد بود و این عدد در مقایسه با ۹۰۰هزار میلیارد تومانی که برای یارانه‌های پنهان برآورد شده «رقم چشمگیری نیست».

روز چهارشنبه پس از انتشار خبری مبنی بر سهمیه‌بندی و افزایش قیمت بنزین در دو خبرگزاری فارس و تسنیم، صف‌های طویلی در پمپ بنزین‌ها تشکیل شد اما وزیر نفت این خبر را شایعه خواند.

روز شنبه وب‌سایت «انصاف نیوز» گزارش داد که سخنگوی شرکت ملی پخش و پالایش نفتی، «منبع این شایعه بوده و بازداشت شده است.»

یک مقام ارشد صندوق بین‌المللی پول هفته گذشته پیش‌بینی کرد که نرخ تورم در ایران در سال جاری به ۵۰ درصد برسد که بالاترین میزان تورم در ۴۰ سال گذشته خواهد بود و پس از ونزوئلا و زیمبابوه و هم‌رده با سودان جزو کشورهای با بالاترین میزان تورم در جهان خواهد بود.

از: رادیو فردا

مقصر وضع بد بازار مسکن هم «دژمن» است

$
0
0

maskan_050519.jpg

شبکه بیان – از نظر مسئولان جمهوری اسلامی هرجایی که اثری از کاستی، هرج‌ومرج و عقب‌ماندگی باشد، باید دنبال رد پای «دشمن» گشت. حالا پس از مدت‌ها، وزیر راه و شهرسازی مقصر اوضاع بحرانی بخش مسکن را هم پیدا کرده و این مقصر کسی نیست جز دشمن!

به گزارش «شبکه رسانه‌ای بیان» بسیاری از مسئولان ارشد و میانی رژیم ایران عادت کرده‌اند برای فرار از مسئولیت‌ها و سرپوش گذاشتن بر کوتاهی و بی‌عرضگی خود، پای دشمن را به میان بکشند و همه کاسه و کوزه‌ها را سر دشمن خیالی بشکنند. واژه دشمن در ادبیات سیاسی جمهوری اسلامی کاربرد فراوانی دارد؛ برای مثال، رهبر جمهوری اسلامی به‌ قدری از این واژه در سخنرانی‌های خود استفاده می‌کند که همواره مورد تمسخر مردم قرار می‌گیرد.

استفاده از واژه دشمن صرفاً به علی خامنه‌ای محدود نمی‌شود، تقریباً اغلب مقامات ارشد و میانی رژیم ایران نیز از این کلمه برای فرافکنی و چاپلوسی برای مافوق خود بهره می‌برند. فروردین سال گذشته که بازار ارز با هرج‌ومرج بی‌سابقه‌ای روبرو شده بود، ولی‌الله سیف، رئیس پیشین بانک مرکزی برای پاسخ‌گویی درباره عملکرد خود به مجلس فراخوانده شد. او در آن جلسه سیاست‌های پولی اشتباه خود را انکار کرد و افزایش بی‌رویه قیمت دلار را کار «دشمنان» دانست.

سیف در آن جلسه ۱۱ بار از واژه دشمن استفاده کرد تا منکر سوءمدیریت و کم‌کاری خود در بانک مرکزی شود. او مدعی شده بود که «دشمنان از خارج از مرزها و به شکل‌های مختلف بر این موضوع [افزایش قیمت ارز] دامن زده و در تلاش‌اند تا شرایط را برای ملت سخت‌تر کنند.»

حالا نوبت به وزیر راه و شهرسازی رسیده است تا «دشمن» را مقصر اوضاع بحرانی بخش مسکن معرفی کند تا اذهان عمومی به سمت راهبردهای غلط و سیاست‌های اشتباهی که این بخش را به بی‌راهه کشیده است، نرود.

محمد اسلامی گفته «واقعیت این است که التهابات قیمتی که در بازار مسکن روی می‌دهد ریشه در همان عملیات روانی دشمن دارد که فرآیند اقتصادی کشور را هدف قرار داده است.»

او در گفت‌وگو با خبرگزاری حکومتی تسنیم مدعی شده است که عده‌ای در حال حاضر آگاهانه یا ناآگاهانه در جهت «التهاب اقتصاد» و «برنامه عملیات روانی دشمن» علیه کشورمان حرکت می‌کنند.

اسلامی با اشاره به اینکه شرایط بد بازار مسکن «هیچ ارتباطی به وزارت راه و شهرسازی ندارد»، اضافه کرده است که «اساساً معامله مسکنی با این نرخ‌ها صورت نگرفته است و بازار مسکن در رکود به سر می‌برد.»

این ادعای وزیر راه و شهرسازی در حالی است که دلالی و سفته‌بازی در بخش مسکن به اوج رسیده و بر اساس آمارهای خودِ وزارت راه و شهرسازی قیمت هر مترمربع مسکن در فروردین ۱۳۹۸ نسبت فروردین پارسال ۱۰۴ درصد افزایش یافته است. بر این اساس، متوسط قیمت هر مترمربع مسکن در تهران از ۵ میلیون و ۵۸۴ هزار تومان در فروردین ۹۷ به ۱۱ میلیون و ۴۱۱ هزار تومان در فروردین ۹۸ رسیده است.

هرج‌ومرج در بازار مسکن به حدی افزایش ‌یافته که نیروی انتظامی ایران تصمیم گرفته است با دستور قضایی قیمت‌های خریدوفروش مسکن را از روی سایت‌های آگهی مانند «دیوار» و «شیپور» حذف کند.

مصطفی نوروزی، رئیس مرکز مبارزه با جرائم ملی و سازمان‌یافته پلیس فتا با اشاره به اینکه «افزایش بی‌رویه قیمت خودرو و مسکن» باعث «ایجاد نگرانی و سردرگمی» مصرف‌کنندگان شده، گفته است «جلسات متعددی با مراجع قضایی برگزار و بنا به دستور سرپرست دادسرای ناحیه ۳۱ تهران، حذف قیمت‌های خودرو و مسکن به مدیران سایت‌های واسط ابلاغ شده است.»

در عین حال، وضعیت بازار اجاره مسکن هم دست‌کمی از بازار معاملات ندارد. مطابق گزارش اخیر مرکز آمار ایران نرخ اجاره‌بها در فروردین ۹۸ نسبت به فروردین پارسال حدود ۲۲ درصد افزایش یافته است. آمارهای سرشماری نفوس و مسکن سال ۹۵ نشان می‌دهد ۳۰٫۷ درصد خانوارهای ایرانی مستأجر هستند.

از: گویا

انتشار جزئیات پرداخت ۲۹ میلیارد دلار ارز دولتی به شرکت‌ها و افراد در ایران

$
0
0

طیف زیادی از افراد حقوقی و حقیقی ارز دولتی از بانک مرکزی دریافت کرده‌اند که تنها بخشی از آن برای واردات کالاهای ضروری بوده است.

بانک مرکزی ایران لیست افراد و شرکت‌هایی که تاکنون ارز دولتی (دلار به نرخ ۴۲۰۰ تومان و ارزهای ارزان دیگر) دریافت کرده‌اند را منتشر کرد.

بر اساس گزارشی که سایت رسمی بانک مرکزی روز شنبه ۱۴ اردیبهشت منتشر کرد، تاکنون بیش از ۱۰۷ هزار مورد پرداخت ارز دولتی به افراد حقیقی و حقوقی صورت گرفته است.

بر اساس آمارهای بانک مرکزی، در میان دریافت‌کننده‌های ارز دولتی، تنها «خیریه تعلیماتی و تحقیقاتی علمی و دینی مکتب امیرالمومنین» موفق به دریافت دلار آمریکا به مبلغ هشت میلیون دلار با نرخ ۴۲۰۰ تومان شده و بقیه شرکت‌ها، ارزهای دیگری از یورو تا یوان و درهم و غیره دریافت کرده‌اند. این بنگاه خیریه به غیر از دلار همچنین میلیون‌ها یورو دریافت کرده است.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی خیریه‌های ایران، محدوده فعالیت موسسه خیریه مکتب امیرالمومنین، شهر تهران عنوان شده است و معلوم نیست برای چه فعالیت‌های اقتصادی میلیون‌ها دلار ارز دولتی دریافت کرده است.

در سایت رسمی این بنگاه، حوزه فعالیت آن امور نیکوکاری، مذهبی، تحقیقاتی، ورزشی و هنری معرفی شده است.

اطلاعات مندرج در این سایت حاکی از آن است که دانشگاه مفید از زیرمجموعه‌های آن است. آیت‌الله عبدالکریم موسوی اردبیلی، رئیس قوه قضائیه جمهوری اسلامی از سال ۱۳۶۰ تا ۶۸، بنیانگذار این دانشگاه بوده است. وی سوم آذر ۹۵ در ۹۰ سالگی فوت کرد.

آمارهای بانک مرکزی نشان می‌دهد که تاکنون بیش از ۲۹ میلیارد معادل دلار ارز دولتی به شرکت‌ها و افراد پرداخت شده است که تقریبا نیمی از آن یورو و بیش از ۲۲ درصد آن هم یوان چین بوده است.

طیف‌ زیادی از شرکت‌های خودروسازی، داروسازی، هواپیمایی، سازمان حج و زیارت، همچنین برخی سازمان‌های دینی، شرکت‌های تجاری و غیره ارز دولتی از بانک مرکزی دریافت کرده‌اند که تنها بخشی از آن برای واردات کالاهای ضروری بوده است.

بر اساس این گزارش، شرکت‌های خودروسازی بیش از یک میلیارد دلار و
شرکت مادرتخصصی بازرگانی دولتی ایران چهار میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار ارز دولتی گرفته‌اند.‎

ایران اخیرا اعلام کرده بود که تنها در سال ۹۷ حدود ۱۳ میلیارد دلار ارز دولتی به نرخ ۴۲۰۰ تومان برای واردات کالاهای اساسی تخصیص داده شده است.

در مجموع ۲۷ میلیارد دلار ارز نیمایی (هم اکنون نرخ ارز نیمایی حدود ۹۰۰۰ تومان است) و دولتی طی سال گذشته تنها برای واردات کالا تخصیص یافته است.

البته اخیرا محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی از «ناپدید شدن» حدود ۳.۵ میلیارد دلار منبع ارزی دولتی خبر داده و گفته بود که با وجود اختصاص این رقم برای واردات کالاهای اساسی، تاکنون هیچ کالایی تحویل داده نشده است.

وی در گفت‌و‌گوی دیگری نیز گفت: «حدود ۱۰ و نیم میلیارد دلار از منابع حساب ارزی که در قالب تسهیلات به فعالان اقتصادی داده شده، هنوز تسویه نشده است».

خبر دریافت مبالغ کلان به عنوان ارز برای واردات کالاهای اساسی و سوء‌استفاده از آن در حالی منتشر می‌شود که آذرماه پارسال، دو نماینده مجلس ایران اعلام کردند که با وجود اختصاص حدود ۱۴ میلیون دلار ارز دولتی برای واردات کالاهای اساسی نرخ این کالاها نسبت به سال گذشته ۷۰ درصد افزایش یافته است.

از طرفی خبرگزاری ایسنا نیز گزارش داد که به رغم گذشت یک سال از راه‌اندازی سامانه نیما، ۷۵ درصد از ارز صادراتی به این سامانه واریز نمی‌شود.

صادرکننده‌های کالا باید درآمدهای ارزی خود را در خارج از کشور به سامانه نیما که تقریبا شبیه بنگاه حواله پول است، تحویل دهند تا واردکننده‌ها از همین منبع بتوانند از خارج کالا خریداری کنند. اما نرخ دلار در سامانه نیما هم اکنون حدود ۹ هزار تومان، اما در بازار آزاد ایران حدود ۱۵ هزار تومان است. لذا، بسیاری از صادرکننده‌ها، از تحویل درآمدهای صادراتی به این سامانه سر باز می‌زنند.

منابع: بانک مرکزی، ایسنا، رادیو فردا/ د.خ/ ک.ر

از: رادیو فردا

ماکارونی پس از ۷۰ درصد افزایش قیمت در ایران کمیاب شد

$
0
0

ماکارونی پس از ۷۰ درصد افزایش قیمت در ایران کمیاب شد – تصویر آرشیوی

به دنبال افزایش قیمت‌ مواد خوراکی در ایران، کاوه زرگران، دبیرکل کانون انجمن های صنایع غذایی این کشور روز یکشنبه از افزایش ۷۰ درصدی قیمت ماکارونی خبر داد و دلیل آن را افزایش دو برابری قیمت گندم اعلام کرد.

دبیر کانون انجمن‌های صنایع غذایی ایران به خبرگزاری رسمی این کشور گفت که مجوز افزایش قیمت برای صنعت ماکارونی توسط سازمان حمایت تولید کنندگان و مصرف کنندگان صادر شده است.

او گفت: پیش از این قیمت هر کیلوگرم گندم آسیابانی ۹۵۰ تومان بود که دولت بابت آن یارانه پرداخت می‌کرد، اما با توجه به مشکلات دولت در تامین بودجه مورد نیاز خود و افزایش قیمت گندم، این یارانه برای بخش صنف و صنعت قطع شده است.

زرگران به افزایش هزینه‌های تمام شده تولید صنعت ماکارونی از جمله دستمزد کارگران و بسته‌بندی اشاره کرد و ادامه داد: «این افزایش ۷۰ درصدی قیمت بدون احتساب افزایش هزینه‌های تمام شده تولید برای این صنعت است.»

با این افزایش، اکنون قیمت رسمی هر بسته ماکارونی ۷۰۰ گرمی به پنج هزار و ۴۵۰ تومان رسیده است.

این درحالیست که قیمت هر بسته ماکارونی در بازار عملا از این نیز بیشتر شده و به گزارش خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، حتی در برخی از فروشگاه‌های تهران یافت نمی‌شود.

از: ار اف ای

روایتی از رنج‌های بی‌شمار کارگران انتقال آبِ زابل به زاهدان

$
0
0

از آب تا نان

از آب تا نان

پیمانکار نمی‌داند چه زمانی دولت قرار است پول پروژه‌های زیرساختی استان سیستان و بلوچستان را بپردازد و کارگران هم به طریق اولی نمی‌دانند تا چه زمان باید منتظر دریافت حقوق حداقلیِ معوق خود باشند؛ طبیعی‌ست که در این شرایط کارگران دچار دلنگرانی‌های جورواجور می‌شوند و نمی‌دانند این وسط چرا آنها باید بار بی پولی دولت را بردوش بکشند.

به گزارش خبرنگار ایلنا، «زاهدانِ» نشسته بر شاخ شمالی بلوچستان و سال‌ها بلکه دهه‌ها بی‌آبی و لب‌های تشنه؛ لب‌های تشنه‌ی بلوچستانی که برای سال‌های متمادی از قافله توسعه عقب مانده و شاید بشود گفت اولین الفبای آبادانی، همین «آب» است.

«آب» قرار بوده از سه، چهار چاه‌نیمه‌ی زهک سیستان به زاهدان بیاید و مردم این شهر را از شر تانکرها و دبه‌های آب شیرین و صف‌های طویل تصفیه‌خانه‌ها رها کند. خط یک انتقال آب زابل به زاهدان در دولت سازندگی کلید خورد و در دولت اصلاحات، آغاز به کار کرد؛ این خط، آب شیرین را از چاه‌نیمه‌ها –گودال‌های ذخیره آب- به بخش‌هایی از شهر زاهدان می‌رساند؛ اگر نقشه‌های هوایی سیستان را نگاه کنیم، ردِ چاه‌نیمه‌ها در جلگه‌های سیستان مشخص است.

با افزایش جمعیت شهری در زاهدان، خط یک کفاف آب‌رسانی به تمام شهر را نمی‌دهد و لاجرم پروژه احداثِ خط دو انتقال آب کلید می‌خورد؛ این پروژه، امروز کجدار و مریز پیش می‌رود و اگر روزی به سرانجام برسد، همه زاهدانی‌ها از نعمت آب شیرین بهره‌مند خواهند شد.

اما همان خط یک که سرپا ایستاده و به بخش بزرگی از شهر، آب شیرین می‌رساند، روی گرده آدمهایی مشغول به کار است که شش ماه تمام است دستمزد نگرفته‌اند؛ آدم‌هایی که کارگران ۶ ایستگاهِ تعمیر و نگهداری خط یکِ انتقال آب زابل به زاهدان هستند.

به دلیل اختلاف ارتفاع میان زابلِ جلگه‌ای و زاهدانِ نشسته در دامنه‌ی کوهها، آب باید در لوله‌ها پمپاژ شود تا بتواند سربالایی‌ها را پشت سر بگذارد و به شهر تشنه‌ی زهدان برسد؛ ۱۰۰ کارگر در ۶ ایستگاه بین راه کار می‌کنند؛ این کارگران طرف قرارداد با یک شرکت پیمانکاری هستند که نگهداری و تعمیر انتقال آب را از شرکت آب و فاضلاب ایران به پیمان گرفته است.

شش ماه است حقوق نگرفته‌ایم!

این کارگران که به همشهری‌ها و هم‌استانی‌هایشان «آب» می‌رسانند، ۶ ماه است «نان» ندارند:«نزدیک به شش ماه است که حقوق نگرفته‌ایم؛ عیدی و پاداش ۹۷ را هم نگرفته‌ایم؛ پیمانکار هر کاری کرده که پول بگیرد، اما تا امروز نتوانسته….»

به پیمانکار، پول نقد نمی‌دهند تا به کارگران شاغل در ایستگاه‌های آب‌رسانی حقوق بدهد و درد دل این کارگران زیاد است: « برج ۱۱ سال قبل، چند نفر از آب و فاضلاب کشور برای بازدید آمدند اینجا؛ آنها هم تصدیق کردند که شرایط کار ما سخت است و اگر «پول» نرسد، سخت‌تر هم می‌شود ولی با این حال، شرایط ما تغییر نکرد! خیلی از ما شغل دوم داریم؛ یعنی عصرها از سر پروژه که برمی‌گردیم خانه، تازه می‌رویم در مغازه می‌ایستیم یا مسافرکشی می‌کنیم تا یک لقمه نان برای خانواده‌هایمان دربیاوریم؛ یک زندگی بسیار بسیار حداقلی…..»

25

کارگری که ۶ ماه تمام حقوق نگیرد؛ حقوق نگیرد ولی در دل طوفان‌های مهیب سیستان، جان بکند، دردها و مصائب بسیار سراغش می‌آید: «یکی از همکارانمان فرزندش سرطان خون دارد؛ چند ماه پیش، باید بچه را بیمارستان بستری می‌کردند ولی همکار ما دو میلیون تومان نداشت که فرزندش را ببرد بیمارستان بخواباند؛ این درد، دردِ کمی نیست؛ یکی دیگر پول نداشت، پول پلاتین پای فرزندش را بدهد که تصادف کرده بود؛ از این قصه‌ها زیاد داریم؛ ولی آخر گناه ما چیست؟ اگر کارفرما پول ندارد، اگر با پیمانکار مشکل دارد، یا هر چیز دیگر، به ما کارگران که محتاج حقوقیم و در نانِ شب درمانده‌ایم، چه ربطی دارد؟!»

گویا قبل از این شش ماه، اوضاع چندان بد نبوده و پرداخت‌ها تقریباً به موقع بوده؛ تقریباً هر دو ماه به کارگران حقوق می‌دادند اما به تدریج با نیامدن پول، اوضاع وخیم شده؛ به گفته‌ی این کارگران، با پیشرفت پروژه هر سال ۵ نفر از کارگران، با خاتمه قرارداد بیکار شده‌اند: «آدم ۴۰ ساله را با کلی سابقه، عدم همکاری می‌زنند و می‌گویند دیگر تو را نمی‌خواهیم!»

به کجا مراجعه کنیم؟!

این کارگران که در مسیرِ پرپیچ‌وخمِ زابل به زاهدان، در چاه‌نیمه ۳ زابل، دوراهی زابل، هُرمَک و کوله‌سنگی، آب را راهی سربالایی‌های زاهدان می‌کنند، هیچ دستاویزی برای گرفتن حقوق‌شان ندارند؛ نمی‌دانند به کجا مراجعه کنند و دست به دامان کدام نهاد شوند؛ استانداری؛ شرکت آب و فاضلاب کشور و یا پیمانکار؟

این کارگران می‌گویند: هر بار به پیمانکار مراجعه می‌کنیم می‌گوید خودم پیگیری می‌کنم؛ اما شش ماه است که این پیگیری‌ها به نتیجه‌ای نرسیده؛ پیمانکار «پول نقد» می‌خواهد آنها هم نمی‌دهند؛ این وسط سر ما کارگران که در طوفان‌های صد و بیست روزه و گرمای هولناک سیستان کار می‌کنیم، بی‌کلاه مانده؛ حق بیمه ما هم هر ۳ ماه یک بار واریز می‌شود و برای همین، گاهی برای تعویض دفترچه‌های بیمه با مشکل مواجه‌ایم.

24

محمدحسن پارسائیان ( مدیرعامل شرکت پارس‌زره) که پیمانکارِ کارفرمای این کارگران است، در مورد مشکلات موجود می‌گوید: متاسفانه دولت با توجه به مشکلاتی که دارد، از آبان ماه تا امروز هیچ پرداختی به ما نداشته؛ ما از طرق مختلف مساله را پیگیری کرده‌ایم؛ از طریق سندیکای کارفرمایی؛ از طریق وزیر مربوطه و نمایندگان مجلس؛ اما نه تنها به ما پولی نداده‌اند؛ بلکه خریدهای تضمینی باقی شرکت‌ها هم به آنها پرداخت نشده است.

می‌گویند پول نیست!

پارسائیان در پاسخ به این سوال که کارگران چه باید بکنند؛ می‌گوید: نمی‌دانم کارگران چه باید بکنند؛ هر روز از آب و فاضلاب کشور، از دفتر وزیر و از نمایندگان مجلس پیگیری می‌کنم؛ هر روز از همه اینها پیگیر می‌شوم ولی می‌گویند پول نیست! یازدهم اردیبهشت هم با معاون بهره‌برداری آب و فاضلاب کشور جلسه داشتیم که قول دادند موضوع را پیگیری کنند.

به گفته‌ی کارفرمای کارگران، بعد گذشت ۶ ماه هنوز هیچ وعده‌ای در مورد زمان پرداخت نداده‌اند؛ او می‌گوید: قرار بوده قبل از سال به ما پول بدهند اما بازهم به وعده‌شان عمل نکردند؛ تنها ما نیستیم؛ شرکت‌های پیمانکار بسیاری در استان سیستان و بلوچستان با همین مشکل مواجه‌اند و نتواسته‌اند حقوق کارگران خود را بپردازند؛ شرکت‌هایی مثل آب‌شیرین‌کن چابهار و کنارک و ….

 پارسائیان نمی‌داند چه زمانی دولت قرار است پول پروژه‌های زیرساختی استان سیستان و بلوچستان را بپردازد و کارگران هم به طریق اولی نمی‌دانند تا چه زمان باید منتظر دریافت حقوق حداقلیِ معوق خود باشند؛ طبیعی‌ست که در این شرایط کارگران دچار دلنگرانی‌های جورواجور می‌شوند و نمی‌دانند این وسط چرا آنها باید بار بی‌پولی را بردوش بکشند. هرچه هست، آب شیرینِ زاهدان، برای این کارگران بینوا «نان» نداشته؛ سهم آنها از این آبرسانی، فقط طوفان شن است و گرمای هولناک و پمپاژ آب تا از سربالایی‌ها بالا برود….

گزارش: نسرین هزاره مقدم


یک مقام مسئول در قوه قضائیه: وضعیت نابسامان اقتصادی از عوامل بروز خشونت در جامعه است/ آستانه صبر مردم کاهش یافته

$
0
0

وضعیت نابسامان اقتصادی از عوامل بروز خشونت در جامعه است/ آستانه صبر مردم  کاهش یافته

مدیرکل پیشگیری‌های فرهنگی و اجتماعی معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه گفت: از علل بروز خشونت بین مردم می‌توان به وضعیت اقتصادی اشاره کرد، چرا که وضعیت نابسامان جامعه و مشکلاتی از این قبیل روی روح و روان افراد تاثیر می‌گذارد.

علی محمد زنگانه (مدیرکل پیشگیری‌های فرهنگی و اجتماعی معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه) در گفتگو با خبرنگار ایلنا، در خصوص عملکرد  شورای اجتماعی کشور در راستای کاهش آسیب‌های اجتماعی گفت: آسیب‌های اجتماعی در همه دنیا روند افزایشی داشته و میانگین آن در دنیا دو برابر نرخ جمعیت است، طبیعتا ایران نیز مستثنی از این امر نیست. ما تنها زمانی می‌توانیم انتظار کاهش آسیب‌ها را داشته باشیم که مثل کشورهای توسعه یافته که تعدادشان خیلی محدود است به ویژگی پیشگیری رشد مدار توجه کنیم.

وی ادامه داد: اینکه روند آسیب‌ها رو به رشد است به این معنا نیست که ما در کشور برنامه مداخله‌ای طراحی نکنیم و پیگیری آن را در دستور کار شورای عالی قرار ندهیم، اتفاقا وقتی روند رو به رشد است، ما باید حساسیت بیشتری داشته باشیم و برنامه‌های ملی را برای کاهش آسیب‌ها لحاظ کنیم. آسیب‌ها شبکه علیتی دارند از این رو ما نیز در زمینه آسیب‌ها باید شبکه‌ای و ائتلافی عمل کنیم؛ یعنی تک‌نوازی نداشته باشیم. دستگاه‌هایی که کنترل و کاهش آسیب‌ها را در دستور کارشان دارند، باید هم‌افزایی داشته باشند و در قالب برنامه‌ها و پروژه‌های ملی به صورت ائتلافی کار کنند.

زنگانه با بیان اینکه باید دستگاه‌ها به صورت شبکه‌ای به مساله آسیب بپردازند، گفت: در حال حاضر دستگاه‌های ما تک نوازهای خوبی هستند، ولی آسیب‌ها به دلیل شبکه علیتی که دارد، باید شبکه‌ای حل شوند. رسیدگی به این امر، تعریف پروژه‌ها و همکاری‌های بین‌بخشی باید در یک جایی مثل شورای اجتماعی کشور اتفاق بیافتد. جایی که طبق قانون متولی انجام این هماهنگی‌ها، تعریف پروژه‎های ائتلافی و تقسیم کارها است، در حال حاضر شورای اجتماعی کشور است.

مدیرکل پیشگیری‌های فرهنگی و اجتماعی معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه تاکید کرد: بعد از ورود رهبری به مساله آسیب‌های اجتماعی کارها تقویت شده و الان عظم بهتری نسبت به قبل برای کاهش آسیب‌ها وجود دارد و تعهد مدیران ارشد بیشتر شده، برای اینکه باید گزارش‎هایشان را در مقاطع شش ماهه به ایشان ارائه دهند. من عملکرد شورای اجتماعی کشور را مثبت ارزیابی می‌کنم. هر چه که ما به سمت همکاری‌هایی بین بخشی و شبکه‌ای برویم، برای رسیدن به پروژه‌های ملی با جنس ائتلافی موفق‌تر خواهیم بود.

وی با اشاره به بروز آسیب‌های اجتماعی در بین افراد زیر ۱۸ سال گفت: آسیب‌های اجتماعی زیر سنین ۱۸ سال که در واقع سنین رشدمدار هستند از طرف وزارت آموزش و پرورش توسط یک دفتر تخصصی  برای رسیدگی به این کار  در حال رصد است. برنامه‌ریزی برای کنترل و کاهش آسیب در کودکان و نوجونان هم در دستور کار وزارت آموزش و پرورش قرار دارد و هم یکی از محورهای طرح تقسیم کار ملی است. آموزش و پرورش اداره‌ای با نام اداره کل مقابله در برابر آسیب‌ها دارد که اخیرا با دفتر مشاوره ادغام شده تا در اقدامات مشاوره و پیشگیری از آسیب با هم، هم‌افزایی خوبی داشته باشند.

زنگانه اضافه کرد: اضافه بر آن در این دفتر پروژه “نماد” را داریم که پروژه نظام مراقبت‌های اجتماعی دانش‌آموزان برای برنامه‌های یکپارچه مداخله و کاهش آسیب‌های حوزه دانش‌آموزی است، زیرا افراد تا قبل از ۱۸ سال زیر نظر آموزش و پرورش هستند. سنین ماقبل مدرسه هم که پیش دبستانی و مهدکودک است در قالب یک برنامه ملی دیگر در دستور کار قرار خواهد گرفت که به نظر من از نماد مهم‌تر است، اما باید در کشور یک ائتلاف ملی برای رسیدگی به این امر صورت بگیرد تا ما بتوانیم برنامه‌ها را در قالب پیشگیری رشدمدار بیش از گذشته در کشور تعمیم بدهیم. ما در روند پیشگیری رشدمدار در جامعه ضعیف هستیم و متاسفانه در کشور مداخلات پیشگیرانه رشد مدار وضعیت خوبی ندارد.

وی در خصوص اینکه دستگاه‌های دیگر به کمک آموزش و پرورش بیایند، گفت: آموزش و پرورش قطعا نمی‌تواند به تنهایی بحث آسیب‌ها را کنترل کند. آموزش و پرورش نیاز به حمایت و کمک دستگاه‌های دیگر دارد، همانطور که گفتم “نماد” هم به همین دلیل طراحی شد که در این مدل ائتلافی، ظرفیت همه دستگاه‌ها به اشتراک گذاشته ‌شود تا بتوانند در یک اقدام جمعی آموزش‌های ارتقایی پیشگیرانه را به طور صد در صد پوشش دهند. همچنین بتوانند یک نظام غربالگری برای شناسایی افراد در معرض خطر، پرخطر و دارای اختلال داشته باشند و بعد از اینکه شناسایی و غربالگردی افراد در معرض خطر اتفاق افتاد، سریعا چتر حمایتی، مداخله‌ای، مشاوره‌ای و مددکانه را برای این افراد بگسترانند.

مدیرکل پیشگیری‌های فرهنگی و اجتماعی معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه تاکید کرد: امیدوارم تقویت برنامه نماد به عنوان یک برنامه محوری زمینه این را فراهم کند که سایر برنامه‌های موازی در آن ادغام شوند. شورای سیاست‌گذاری طرح نماد در سازمان مدیریت و برنامه و دفتر اجرایی آن در آموزش و پرورش واقع است. ما هم به عنوان نایب رییس شورای سیاست‌گذاری و یکی از اعضای ائتلاف ملی طرح نماد را دنبال می‌کنیم. همچنین شورای عالی رفاه این طرح را امضا و رییس‌جمهور و معاون اول نیز آن را ابلاغ کردند که در پیوست‌های برنامه ششم توسعه نماد گنجانده شده است، از این رو سازمان برنامه و بودجه هرساله اعتبار خوبی را برای اجرای این برنامه ارائه می‌دهد.

او اضافه کرد: در حال حاضر تمام مدارس یک شهرستان از هر استان به صورت پایلوت این طرح را اجرا می‌کند و در آخر برنامه ششم باید ۱۰۵ هزار مدرسه کشور تحت پوشش این برنامه (نماد) قرار بگیرند.

زنگانه در خصوص بروز خشونت در جامعه به ویژه اتفاق اخیر در استادیوم که با موجی از رفتارهای خشونت‌آمیز همراه بود، گفت: برنامه‌های کنترل کاهش خشونت باید به صورت جدی در دستور کار ما قرار بگیرد. به دلیل اینکه در کشور ما عناوین اتهامی مثل خشونت، ضرب و جرح عمدی، توهین، تهدید بعد از سرقت مستوجب تعزیر هستند. اینها نشان می‌دهد آستانه تاب‌آوری و صبر  در جامعه ما کاهش یافته است.

وی ادامه داد: برنامه‎های مرتبط با کاهش خشونت باید در صدر توجهات کشور قرار بگیرد. ما از چند سال پیش برای هر استان یک برنامه مداخله‌ای برای کاهش شیوه‌های مختلف خشونت با اولویت ضرب و جرح، توهین، تهدید و خشونت‌های خانگی در دستور کار قرار دادیم. آمار خشونت‌ها نشان می‌دهد ما باید یک برنامه ملی مداخله ویژه برای این حوزه داشته باشیم و اگر توجه نکنیم نتایج پرونده‌های توهین، تهدید، تخریب، ضرب و جرح می‌تواند مشکلات دیگری را برایمان ایجاد کند.

زنگانی در پاسخ به این سوال که علت اصلی افزایش خشونت و کاهش تاب‌آوری در جامعه چیست؟ گفت: وقتی در سنین رشد مدار مثل مهد کودک و پیش دبستانی روی مهارت صبر کار نمی‌شود، وقتی به حوزه رشد مدار کم توجهی می‌شود، وقتی در مهدها و پیش دبستانی‌ها به نهادینه کردن رفتارها و مهارت‌های اجتماعی بی‌توجهی می‌شود، نباید بیش از این هم انتظار داشت. در واقع چیزی نکاشته‌ایم که حالا بخواهیم درو کنیم.

او با اشاره به متوقع بار آوردن برخی از کودکان و ارائه امکانات کامل به آنها و نتایج این رفتار در جامعه گفت: از طرفی بچه‌هایی که در امکانات کامل هستند را متوقع بار می‌آوریم و بعد از اینکه آنها به جامعه راه پیدا کردند، فکر می‌کنند جامعه هم مثل خانه خاله است. همان رفتاری که در خانه با خانواده داشتند، در جامعه نیز دارند. از این رو منازعات افزایش  پیدا می‌کند، زیرا انتظارات بیجا دارند.

مدیرکل پیشگیری‌های فرهنگی و اجتماعی معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه در پایان با اشاره به نقش گرانی‌‎ها در بروز خشونت در جامعه گفت: از علل دیگر بروز خشونت می‌توان به وضعیت اقتصادی جامعه اشاره کرد، وضعیت نابسامان جامعه و مشکلاتی از این قبیل روی روح و روان افراد تاثیر می‌گذارد و باعث می‌شود رفتارهای تکانشی بیشتر و انواع خشونت مثل توهین، تهدید، ضرب و جرح عمدی در صدر علل اتهامی قرار بگیرد از این رو باید فکری برای این موضوعات در کشور شود.

ایران با بدترین رکود اقتصادی سال‌های اخیر روبرو است

$
0
0

به گزارش “فارس” در نتیجۀ دومینیوی گرانی های ارز، طلا، مسکن و … مواد غذایی نیز بیش از پیش نایاب و گران می‌شود

یک سال پس از خروج یک جانبۀ دولت آمریکا از توافق اتمی با ایران، اقتصاد این کشور بیش از پیش از نفس افتاده است. به گفتۀ کارشناسان وضعیت اقتصادی ایران بیش از این نیز رو به وخامت خواهد گذاشت.

به گزارش صندوق بین المللی پول تولید ناخالص ملی ایران در سال جاری میلادی بیش از ۶ درصد کاهش خواهد یافت، در حالی که این کاهش در سال گذشتۀ میلادی ٣٫۹ درصد بود.

همین منبع می افزاید که بحران جاری اقتصادی ایران بدتر از حتا رکود اقتصادی این کشور در سال های ۲٠۱٣-۲٠۱۲ در نتیجۀ تحریم های بین المللی علیه برنامه های اتمی و موشکی تهران خواهد بود.

افزایش قیمت ها در ایران بیش از همه شامل مواد غذایی شده که از بهار سال گذشته تاکنون ۷٠ درصد رشد یافته و تا اواسط تابستان ۲٠ درصد دیگر نیز افزایش خواهد یافت. برخی اقلام مهم مواد غذایی به ویژه گوشت کمیاب شده‌اند. خبرگزاری “فارس” وابسته به سپاه پاسداران در گزارشی نوشت که تنها طی سه ماه گذشته، قیمت شکر ٣٠٠ درصد افزایش داشته است. همین منبع افزوده است که “پس از ارز، طلا، سکه، مسکن، خودرو، کاغذ، مواد پروتئینی، میوه و پوشاک، حالا دومینوی گرانی ها به مواد غذایی رسیده است.” تنها در یکی دو روز گذشته قیمت های ماکارونی و کنسرو ماهی بیش از ۶٠ تا ٧۰ درصد افزایش یافته اند.

یک سال پیش در چنین روزهایی، رئیس جمهوری آمریکا در هشتم ماه مه ۲٠۱۸ به طور یکجانبه از توافق اتمی با ایران خارج شد و کلیه تحریم‌های پیشین واشنگتن را علیه جمهوری اسلامی ایران از نو فعال ساخت. در ۲۱ ماه مه همان سال، مایک پمپئو، وزیر امور خارجۀ آمریکا، دوازده شرط برای پایان دادن به این تحریم ها وضع کرد. دولت آمریکا به ویژه خواستار توقف برنامه های اتمی و تولید موشک های بالستیکی جمهوری اسلامی و همچنین توقف اقدام‌های بی ثبات کنندۀ تهران در خاورمیانه شد. وزیر امور خارجۀ آمریکا هشدار داد که در غیر این صورت جمهوری اسلامی ایران “با سخت ترین مجازات های تاریخ روبرو خواهد شد.”

در هشتم آوریل گذشته، رئیس جمهوری آمریکا سپاه پاسداران را در فهرست سیاه گروه های تروریستی قرار داد و هر گونه همکاری اقتصادی با شرکت های وابسته به پاسداران را مشمول مجازات های خود کرد.    

از: ار اف ای

سهم ۱۰ درصدی اصفهان از حاشیه‌نشینی در ایران

$
0
0

استان‌وایر- حدود ۱۰ درصد جمعیت حاشیه نشین ایران در کلانشهر اصفهان ساکن هستند و تازه‌ترین گزارش‌ها از وخیم شدن شرایط زندگی حاشیه‌نشین‌ها در این استان حکایت دارد.

آمارهای وزارت راه و شهرسازی نشان می‌دهد ۹ میلیون نفر از جمعیت بیش از ۸۱ میلیونی ایران در حاشیه ۹۱ شهر به وسعت ۵۳ هزار هکتار زندگی می‌کنند که حدود نیمی از آنها زنان هستند.

بنابراعلام آمارهای غیر رسمی جمعیت حاشیه نشین ایران با احتساب اتباع بیگانه به ۱۳ میلیون نفر هم می‌رسد.

نسبت حاشیه نشینان استان اصفهان به کشور به غیر از آمار اتباع بیگانه از نظر جمعیت و وسعت به ترتیب حدود پنج و چهار درصد است.

توجه به رشد یک سویه صنعتی، صنایع مادر، وجود واحدهای تولیدی و صنعتی و جاذبه‌های تفریحی، گردشگری و اقتصادی استان اصفهان از مهمترین عوامل مهاجر‌پذیری و در نتیجه حاشیه نشینی این استان اعلام شده است.

ناهید تاج الدین عضو کمیسیون اجتماعی مجلس وجود حدود نیم میلیون نفر حاشیه نشین در استان اصفهان بویژه در شرق این کلانشهررا تهدیدی بزرگ برای این منطقه دانسته است.

حمیدرضا امیرخانی مدیرکل راه و شهرسازی استان اصفهان هم جدا از آمارهای غیر رسمی و اتباع خارجی گفته که هم اکنون بیش از ۲۲۰ هزار نفر در وسعت ۵۲۵ هکتاری حاشیه کلانشهر اصفهان ساکن هستند.

کوروش محمدی٬ رئیس کمیسیون امور اجتماعی و محیط زیست شورای شهر اصفهان هم می‌گوید که شش منطقه حاشیه نشین با ۴۰۰ منطقه بحرانی در اصفهان وجود دارد.

در کنار این اظهار‌نظر٬ خبرگزاری صدا و سیما گزارشی از وضعیت وخیم گروهی از حاشیه‌نشین‌ها در استان اصفهان منتشر کرده که نشان می‌دهد با گران شدن همه چیز در ایران٬ مصائب حاشیه‌نشین‌ها هم بیشتر از قبل شده است.

کسری ادامه‌دار بودجه آموزش و پرورش و دغدغه‌های فرهنگیان

$
0
0

وزارت آموزش و پرورش ایران از سالیان پیش با کمبود بودجه دست و پنجه نرم می‌کند و این وضعیت همچنان ادامه دارد. دغدغه‌های معیشتی فرهنگیان شاغل و بازنشسته بارها به حرکت‌ها و تجمع‌های اعتراضی منجر شده است.

    
تجمع اعتراضی فرهنگیان مقابل اداره آموزش و پرورش خمینی‌شهر، دوم مه ۲۰۱۹تجمع اعتراضی فرهنگیان مقابل اداره آموزش و پرورش خمینی‌شهر، دوم مه ۲۰۱۹

بودجه وزارت آموزش و پرورش در سال ۹۸ به نسبت سال پیش افزایش یافته اما این افزایش کمتر از نصف میزان تورمی است که مراجع رسمی اعلام می‌کنند.

مطابق شواهد موجود، تاخیر در پرداخت برخی مطالبات فرهنگیان شاغل و بازنشسته که در سال‌های گذشته با انتقادها و حرکت‌های اعتراضی زیادی همراه بود در سال جاری ادامه خواهد داشت، و احتمال وخیم‌تر شدن اوضاع به دلیل فشارهای اقتصادی ناشی از تحریم‌ها بر دولت دور از انتظار نیست.

خبرگزاری دولتی ایرنا، دوشنبه ۱۶ اردیبهشت در گزارشی زیر عنوان “فرهنگیان و دغدغه‌هایی که پایان ندارد” با اشاره به مطالبات صنفی و معیشتی فرهنگیان نوشت: «این درخواست و دغدغه همواره از سوی آنان مطرح بوده که حقوق و مزایای آنها متفاوت با دیگر کارکنان دولت است و شرایط به گونه‌ای است که حتی به احکام صادره که کاملا قانونی است هم اهمیتی داده نمی‌شود.»

وزارت آموزش و پرورش با یک میلیون و ۷۰۰ هزار معلم و فرهنگی شاغل و بازنشسته وزارت‌خانه‌ای بسیار پرجمعیت محسوب می‌شود که وظیفه رتق و فتق امور ۱۴ میلیون دانش‌آموز در دوره‌های مختلف آموزشی را بر عهده دارد.

تبعیض میان فرهنگیان و دیگر شاغلان دولت

یکی از گلایه‌های سابقه‌دار کارکنان آموزش و پرورش تبعیض میان آنها و دیگر شاغلان بخش دولتی است؛ به عنوان مثل پاداش پایان خدمت فرهنگیان به طور معمول با چند ماه تاخیر پرداخت می‌شود، در حالی که دیگر کارکنان دولت معمولا بلافاصله پس از بازنشستگی پاداش خود را دریافت می‌کنند.

به جز ناکارآمدی و سوءمدیریت مدیران سیستم آموزشی جمهوری اسلامی که گزارش‌های زیادی در مورد آن در رسانه‌های حامی و مخالف دولت منتشر شده، کمبود بودجه وزارت آموزش و پرورش از سالیان پیش به عنوان معضلی ریشه‌دار مطرح بوده است.

مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی زمانی در جریان بررسی بودجه پیشنهادی سال ۹۵ در گزارشی با اشاره به حقوق فرهنگیان نوشته بود: «با وجود افزایش نسبی حقوق و مزایا، از آنجا که کارکنان وزارت آموزش و پرورش مانند کارکنان سایر وزارت‌خانه ها از مزایایی چون ماموریت، کارانه و اضافه‌کاری بهره‌مند نیستند بی‌تردید میانگین حقوق و مزایای آنان از میانگین هزینه زندگی یک خانواده شهری کمتر است، در نتیجه کاهش جاذبه شغل معلمی و نارضایتی همکاران فرهنگی از اولین نتایج این اختلاف است.»

به گزارش خبرگزاری ایرنا ۹۸ درصد از کل بودجه وزارت آموزش و پرورش صرف هزینه‌های پرسنلی می‌شود و به این ترتیب برای این وزارت‌خانه نه بودجه‌ای برای ارتقاء سطح کمی و کیفی نظام آموزشی باقی می‌ماند و نه پولی برای مخارج بسیار ضروری مانند ترمیم و تجهیز واحدهای آموزشی.

هزینه‌های رو به رشد، بودجه رو به کاهش

بنابر این گزارش سهم هزینه حقوق و مزایای کارکنان آموزش و پرورش از سال ۹۴ به این سو مدام رو به رشد بوده و از حدود ۸۹ و نیم درصد به بیش از ۹۳ درصد در سال ۹۶ افزایش یافته است.

از زمان آغاز کار دولت یازدهم در سال ۹۲ کسری بودجه وزارت آموزش و پرورش با اندکی افت و خیز رو به افزایش بوده و از یک هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان به پنج هزار میلیارد تومان در سال ۹۶ رسیده است.

هنوز آمار رسمی و نهایی در مورد کسری بودجه نظام آموزشی در سال گذشته منتشر نشده اما شواهد نشان می‌دهد که این رقم می‌تواند بسیار فراتر از کسری سال قبل باشد.

در قانون مصوب بودجه سال پیش، بودجه وزارت آموزش و پرورش ۴۹ هزار میلیارد تومان تعیین شد. خبرگزاری دولت می‌گوید، علی الهیار ترکمن، معاون برنامه‌ریزی و منابع انسانی وزارت آموزش و پرورش به تازگی اعلام کرده که این وزارت‌خانه در سال گذشته نزدیک به ۳۵ هزار میلیارد تومان دریافت و با آن بخشی از مطالبات فرهنگیان را پرداخت کرده است.

با توجه به این ارقام، کسری بودجه وزارت آموزش و پرورش در سال پیش می‌تواند دو تا سه برابر سال ۹۶ باشد. به نوشته ایرنا در سال ۹۷ نزدیک به یک هزار میلیارد تومان از منابع صندوق ذخیره ارزی و تنخواه دولت برای “پرداخت مطالبات حق‌الزحمه امتحانات، حق‌الزحمه حق‌التدریسی‌ها و سرباز معلمان و نیروی خرید خدمات آموزشی” اختصاص یافته است که کسری بودجه را کمی کاهش می‌دهد.

در حالی که مرکز آمار ایران میانگین میزان تورم در سال گذشته را ۲۷ درصد اعلام کرده، کل اعتبارات وزارت آموزش و پرورش در سال ۹۸ اندکی بیش از ۵۶ هزار میلیارد تومان پیش‌بینی شده که به نسبت سال قبل فقط حدود ۱۱ درصد بیشتر است.

طرح‌های بلاتکلیف به خاطر کسری بودجه

بلاتکلیف ماندن طرح رتبه‌بندی معلمان نمونه‌ای روشن از معضل کمبود بودجه و فشار ناشی از آن بر گرده شاغلان نظام آموزشی ایران است؛ مرحله اول این طرح سال ۹۴ با اختصاص یک هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان اجرا شد که طی آن حقوق فرهنگیان به طور میانگین ۴۰۰ هزار تومان در ماه افزایش یافت.

ادامه اجرای این طرح به دلیل کمبود بودجه متوقف شد. اظهارات اخیر وزیر آموزش و پرورش، محمد بطحایی که هفته معلم اعلام کرد در دیدار با رئیس جمهور “درخواست مساعدت” برای ادامه اجرای این طرح را مطرح کرده، نشان از بلاتکلیفی آن دارد.

با توجه به تشدید تحریم‌های آمریکا که درآمدهای ارزی دولت را به شدت کاهش داده احتمال اختصاص بودجه کافی به وزارت آموزش و پرورش خیلی بعید خواهد بود.

پیش‌بینی‌ها در مورد افزایش شدید تورم و کاهش چشمگیر رشد اقتصادی حاکی از ادامه وضعیت بحرانی اقتصادی ایران در سال جاری است و با این چشم‌انداز کمبود بودجه نه فقط گریبان وزارت آموزش و پرورش را بیش از پیش می‌گیرد که بخش‌های دیگر را نیز بی‌نصیب نمی‌گذارد.

خبرگزاری رویترز نهم اردیبهشت به نقل از جهاد آزور، مدیر بخش خاورمیانه و آسیای مرکزی صندوق بین‌المللی پول گزارش داد که میزان تورم در ایران برای دومین سال پیاپی روندی صعودی خواهد داشت و می‌تواند به چهل درصد و حتی بیشتر برسد.

صندوق بین‌المللی پول در گزارش سالانه خود از “چشم‌انداز اقتصادی جهان” که اوایل ماه آوریل منتشر شد پیش‌بینی کرده که رشد اقتصادی ایران در سال ۲۰۱۹ به منفی شش درصد برسد.

افزایش اعتراض‌های صنفی فرهنگیان

هفته گذشته اغلب استان‌ها و شهرهای ایران شاهد تجمع اعتراضی سراسری فرهنگیان در روز معلم بودند. معلمان و فرهنگیان معترض به دعوت “شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران” مقابل اداره‌های کل آموزش و پرورش استان‌ها و شهرهای مختلف تجمع کردند و خواستار رسیدگی به وضعیت خود شدند.

خبرگزاری ایلنا مهم‌ترین خواسته‌های فرهنگیان را “بهبود سطح معیشت معلمان شاغل و بازنشسته، لغو خصوصی‌سازی و ارائه آموزش رایگان کیفی به همه دانش‌آموزان، اجرای همسان‌سازی حقوق بازنشستگان، پرداخت مطالبات آموزش و پرورش توسط دولت و آزادی تشکل‌یابی” گزارش کرده است.

بر پایه تصاویر و ویدئوهایی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، بیمه کارآمد و فراگیر، ایمن‌سازی مدارس، رفع تبعیض در ساختار آموزشی و آزادی معلمان و فعالان صنفی که در حرکت‌های اعتراضی قبلی بازداشت شده‌اند از دیگر خواسته‌های تجمع‌کنندگان بوده است.

مطابق گزارش‌ها تجمع اعتراضی فرهنگیان در برخی شهرها با دخالت ماموران امنیتی و انتظامی به خشونت کشیده و شماری از معترضان بازداشت شده‌اند.

از: دویچه وله

چهار کیلوگرم گوشت برای هر خانوار

$
0
0

دبیر کل دفتر خدمات بازرگانی وزارت صنعت گفت: بر اساس برنامه ریزی به منظور دسترسی خانوار به گوشت با قیمت تنظیم بازار، مقرر شد به ازای هر کد ملی سرپرست خانوار چهار کیلو گرم گوشت یا نیم شقه تخصیص یابد و گوشت تنظیم بازاری در فروشگاه‌های زنجیره‌ای، میادین میوه و تره بار و اصناف توزیع نمی‌شود.

به گفته وی، گوشت بین جامعه هدف یعنی جامعه هدف کارگری، کارمندی لشکری و کشوری و … توزیع می‌شود و خبر ضرورت حضور فرزندان برای دریافت گوشت در فروشگاه‌ها صحت ندارد.

منبع: خبرگزاری مهر
Viewing all 10819 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>